Kultura Zenica

NAJAVA: Izložba skulptura i grafika Valentine Stevanovske i Fehima Huskovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“Zenica ,u okviru svojih planiranih aktivnosti i u okviru obilježavanja 120 godina Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Bosne i Hercegovine,postavlja izložbu umjetnika iz Tetova ( Makedonija) , Valentina Stevanovska i Fehim Husković .Radi se o izložbi skluptura i grafika .

Fehim Husković ,rođen 1967 godineu Orizaru-Veles ( R.Makedonija),srednju umjetničku školu završio u Skoplju ( grafika).Završio Akademiju likovnih umjetnosti i postdiplomske studije na odsjeku grafika.Magristrirao i doktorirao u oblasti pedagogije i metodike likovne umjetnosti na Univerzitetu Sv.Kliment Ohridski u Sofiji. Radi kao profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skoplju i Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru , na predmetu Grafika i grafičke tehnike i Metodika likovne kulture,kao gostujući profesor na više Univerziteta u Europi i Aziji.Organizirao je preko 105 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učestovao u preko 800 grupnih izložbi.

Uzeo je učešće na više od 200 međunarodnih kolonija i simpozijuma.Dobitnik je preko 40 nagrada iz oblasti crteža,grafike i slikarstva , kao i certifikata, diploma i donacija za pedagoško iskustvo ,kao i nagradu za životno djelo u R. Makedoniji.Objavio je preko 20 radova i tri knjige iz oblasti pedagogije i psihologije umjetnosti.Organizator i koordinator je velikog broja bijenala,trijenala,manifestacija i izložbi na svjetskom nivou,dao je i veliki doprinos u afirmaciji balkanskih država.Njegova djela se nalaze u svjetskim poznatim muzejima i privatnim kolekcijama u svijetu.Član je više organizacija ,udruženja i asocijacija ( DLUM,DLUV,DLUL,DLUNP,SULU),kao i redovni član BANU.

Valentina Stevanovska je rođena 1969.godine u Skoplju.Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti,odjel skluptura u Skoplju 2004.godine.

Magistrirala je na istom fakultetu u oblasti sklupture,2008.godine.Doktorirala je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u području likovnih umjetnosti,2017.godine. Dobitnica je više nagrada i izvedbi na monumetalnim radovima: Konajnik „Aleksandar Makedonski“ sa pratećim sklupturama i Fontana , trg „Makedonija2 u Skoplju; Konajnik „Filip II“, Gazi Baba- Fontana u Skoplju; Porta „Makedonija“, fontana „Majka Makedonije“,trg „Filip II“ ; dvije fontane ,Arheološki muzej,Spmenik „Sv.Lidija“,Konjička skluptura „Nikola Petrov Rusinski“ ,konjičak skluptura „Boris Sarafov#,Skoplje,spomenik Holokausta Jevreja u Makedoiji –Muzej Holokausta Jevreja,Skluptura „SV.Ilija“,dvije prateće sklupture na fasadi zgrade Elem,spomenik „Djeca izbjeglice iz egejske Makedonije“, Skoplje.

Otvaranje izložbe je u srijedu,3.5.2023.godine u 18.00 sati u Galerijskom prostoru Sinagoge.

Na otvaranju izložbe očekuje se i dokazak prof.dr.Sanjina Kodrića ,predsjednika BZK”Preporod” BiH .

P R E D S J E D N I C A Galerija „Preporod“ Zenica
Amna Sofić, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno