Kultura

NAJAVA: Izložba “Sjećanje” povodom Dana državnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica u povodu obilježavanja Dana državnosti postavlja Izložbu „Sjećanje“. Radi se o prikazu nošnji naroda Bosne i Hercegovine. Nošnje će biti prikazane u izvornom obliku na lutkama i radi se o replikama nošnji i jednom dijelu orginalnih nošnji.Sve nošnje su rađene od materijala koji su se koristili nekada u izradi,a krojevi i način ukrašavanja su identični originalima deponovanim u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Biće predstavljene seoske i gradske nošnje naroda u Bosni i Hercegovini-Bošnjačke, Hrvatske i Srpske nošnje ( iz Srebrenice, Zenice, Šerića,Sarajeva, Sarajevskog polja, Mostara,Obudovca, Linđo,Dervente), s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Autor izložbe je Ahmedin Husejnović, a postavku izložbe je uradila Amna Sofić.

Ahmedin Husejnović je rođen u Zenici i ima više hobija: folklor,dizajn i krojenje narodnih nošnji. Angažovan je kao koreograf-autor scenskih postavki u mnogim kulturno-umjetničkim društvima,bio je predavač na seminarima za stručne rukovodioce folklornih društava u Sarajevu i Ljubljani na temu „Scenska primjena narodne nošnje“,bavi se izradom i pripremama rekvizita za scenske nastupe folklora. Spoljni je saradnik Posudionice i radionice narodne nošnje- PIRN iz Zagreba,bio je član profesionalnog ansambla igara i pjesama „Ruho“.Dobitnik je mnogih priznanja i zahvalnica.Učestvovao je na seminarima za stručne rukovodioce folklornih ansambla u Sarajevu, Jablanici ,Zenici, Cazinu ,a polaznik je seminara pri Muzičkoj akademiji u Sarajevu.Bavi se istraživanjem i prikupljanjem narodnih nošnji iz Bosne i Hercegovine ,posebno Zenice i okoline.

Otvaranje izložbe je u ponedjeljak,21.11.2022.godine u 17.30 sati u galerijskom prostoru Sinagoge.

Izložba ostaje otvorena do 24.11.2022.godine i može se pogledati svaki dan od 11.00 do 16.00 sati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno