Kultura

NAJAVA: Gostovanje orkestara iz Turske na Ajvatovici i u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo odbrane Republike Turske na ovogodišnju manifestaciju Ajvatovice šalje po prvi put Orkestar turskih harmonijskih zvijezda (TÜRKAY) te vojni orkestar Mehter koji je i prošle godine nastupao u BiH.

Turski orkestri će u okviru posjete Bosni i Hercegovini od 26. juna do 3. jula održati niz koncerata širom zemlje.

Koncerti orkestra TÜRKAY bit će održani u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici te kampu EUFOR-a u sarajevskom Butmiru, dok će Mehter održati koncert na Baščaršiji, u Tuzli, Mostaru i kampu Butmir. Mehter će 29. juna također učestvovati na tradicionalnom svečanom defileu u Donjem Vakufu te sutradan održati koncert u selu Prusac.

Manifestacija na kojoj učestvuje veliki broj bosanskohercegovačkih institucija, organizacija, udruženja, fondacija i nevladinih organizacija plijeni pažnju medija iz Turske i Evrope. Prethodnih godina na manifestaciji su, između ostalog, učestvovali i izviđači, derviši te mnogobrojni gosti iz Turske.

Smatra se da učešće na Ajvatovici i koncerti Mehtera koji djeluje u sklopu Oružanih snaga Republike Turske pozitivno doprinose jačanju historijskih veza između naroda Republike Turske  i Bosne i Hercegovine.

“Mehter” je naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima. “Mehter” se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji, saopćeno je iz Ambasade Republike Turske u BiH.

U Zenici je gostovanje “Mehter” predviđeno za 1. juli.

Kako je to izgledalo prije dvije godine u Zenici, kada je gostovao vojni orkestar Mehter, pogledajte u videu:Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno