Zenica

NAJAVA: Foruma građana Zenice i raspored zeničke „Čimburijade – 2023“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U restoranu „Salčinović“ Zenica u Crkvicama održana je press konferencija udruženja Forum građana Zenica (FGZ), a povod je održavanje zeničke „Čimburijade – 2023“.

Prisutnim su se obratili Muhsin Ibrahimagić, predsjednik Foruma građana Zenica kao i moderator, Jasmina Gasal, direktorica JU za preškolski odgoj i obrazovanje, te Ekrem Tuka, ispred Sportski-rekreacionog kluba (SRK) Bosna Zenica.

Na pressu je istaknuto da će Zeničani i ove godine pozdraviti dolazak proljeća i tradicionalnim urankom i Čimburijadom i to u utorak 21.marta 2023.godine.

Cilj je promocija ideje da se Proljetni uranak – Zenička čimburijada uvrsti na listu nematerijalne kulturne baštine FBiH, a nakon toga i Bosne i Hercegovine.

Organizator pratećih aktivnosti će biti Forum građana Zenice, a suorganizatori SRK „Bosna“ i Restorani „Salčinović“ Zenica.

Cjelodnevni program, u utorak 21.marta, počinje proljetnim urankom od 06 sati (Kamberovića polje, Ušće, Jagnjišće…), a kompletan program predstavio je Muhsin Ibrahimagić, predsjednik FGZ.

Dalje slijedi:

-08,30-9,30 sati – Obilazak družina uz obale rijeke Bosne – članovi FGZ (dobrodošlica, evidentiranje družina, podjela afiša Čimburijade i vrećica za smeće);

-09,30 sati -Promenada Duvačkog orkestara – Promenada  duž Kamberovića polja.

Od 10,00-10,25 sati – Ceremonija otvaranja manifestacije–Obraćanje predsjednika Foruma građana Zenice i Gradonačelnika, čitanje zakletve Čimburijade.

-10,30 sati -Čimbur od 1000 jaja-Organizator restorani „Salčinović“(pripremanje čimbura počev od 08,30 h;

-11,00 sati -Osmo  takmičenje u pripremanju zeničkog Čimbura;

-11,45-13,00 sati -Regata na rijeci Bosni (maršuta Drivuša-Kamberovića polje).  Organizator: Sportsko rekreativni klub “Bosna“;

-Oko 13,00 sati Prvo proljetno kupanje u rijeci Bosni (po dolasku regate na Kamberovića polje, kupač Zijad Zahirović)

-Program ansambla „Bosnia folk“ i orkestara „Zeničke meraklije“

-Promotivne aktivnosti (udruženja,  partneri i prijatelji Čimburijade)

-Tokom trajanja Čimburijade cjelodnevni boravak studenata iz Ljubljane i Zadra. Fokus posjete biti će na upoznavanju sa zeničkom Čimburijadom na osnovu  terenskog istraživanja i ispitivanja. Poseban akcenat staviti će na četiri tematske oblasti: „Muzika i Čimburijada“,  „Gastronomija Čimburijade“, „Čimburijada i idenitet“,  „Čimburijada nekada i sad“.

-Aktivnosti u šatoru Foruma građana Zenice- prijem za zvanice,  goste i medije;

-Izložba “Steći-biseri srednjovjekovne Bosne” – prateći sadržaj;

Za petak 17.marta, direktorica Jasmina Gasal najavila je Dječiji program-U susret proljeću od 10,30 sati, u obdaništu „Radost“ sa programom:

– „Mala Čimburijada, prigodan zabavni program za  mališane iz zeničkih obdaništa uz prisustvo animatora u maskoti Čimburko. Gosti u programu su učenici Škole za obrazovanje osoba s poteškoćama u psihofizičkom razvoju Zenica.

-Od 11,30 sati – Promotivna šetnja animatora u maskoti Čimburko na trgu Alije Izetbegovića.

Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova učenika zeničkih osnovnih škola, od petog do devetog razreda, na temu „I stiže proljeće u moj grad“. Konkurs  traje do 24. 03.2023. godine.

Od 11,45 do 13 sati je tradicionalna regata na rijeci Bosni (Drivuša – Kamberovića polje, organizator SRK „Bosna“), o kojoj je govorio Ekrem Tuka, predsjednik SRK Bosna Zenica.

-Ovo je 15. međunarodna Eko regata Bosna ratfing „Proljeće 2023“ u organizaciji SRK Bosna, koja će prema najavama okupiti preko stotinu učesnika iz naše zemlje i regiona i trebala bi startovati na rijeci Bosni u 11,45 od Drivuše-ribarska staza, pa do centralmog dijela Kamberovića polja. Za ovu regatu imamo najavu više klubova iz zemlje i regiona kao i 7-8 klubova iz Zenice. Ovo je jedan od sadržaja Čimburijade, koji je veoma popularan i uklapa se u sportski dio manifestacije i ujedno je iskristalisan kao jedan od redovnih sadržaja na Čimburijadi, – kazao je, pored ostalog, Ekrem Tuka, predsjednik SRK Bosna Zenica.

Gosti ovogodišnje Zeničke čimburijade, 10-12 studenata drugog ciklusa studijskog program Etnologija i kulturna antroplogija iz Ljubljane, od kojih su neki i iz drugih evropskih zemalja, biće učesnici u raftingu.

Generalni pokrovitelj je Grad Zenica, organizator pratećih aktivnosti su Forum građana Zenica, a suorganizatori su SRK „Bosna“ i restorani „Salčinović“ Zenica.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno