Zenica

NAJAVA: Evropski dan darivanja organa- javno potpisivanje donorskih kartica u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK u saradnji sa Udruženjem dijaliziranih i transplatiranih bolesnika –FBIH i Donorskom mrežom-BIH, na EVROPSKI DAN DARIVANJA ORGANA.

O R G A N I Z U J E javno potpisivanje donorskih kartica u ZENICI na Trgu Alije Izetbegovića 8.10. 2022. (subota) od 10 do 12 sati.

-Evropski dan darivanja organa obilježava se svake druge subote u oktobru. Tu ideju pokrenulo je Vijeće Evrope 1998.godine sa ciljem da se poveća broj doniranih organa radi spašavanja života i kao dan zahvale donorima na iskazanoj velikoj humanosti.

Dođite na naš štand, informišite se o doniranju organa, potpišite donorsku karticu, pokažite svoju humanost i budite dio pozitivne priče jer 20 puta po statistikama prije će Vama trebati nečiji organ, nego što ćete Vi biti donor.

-Potpisana donorska kartica nema zakonsku obavezu, ali je povod za razgovor o najhumanijem ljudskom djelu darivanju organa u cilju pomoći drugim ljudima. Isključivo u jedinicama intenzivne njege može se utvrditi moždana smrt i dati pristanak za uzimanje organa sa umirućih osoba za transplataciju.

Samo zdravi organi se mogu transplatirati i to dozvoljavaju sve religijske zajednice.

U jednoj transplataciji organa angažovano je na stotine stručnjaka. Sve se radi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

-Sa usvajanjem Zakona o pretpostavljenom doniranju organa 21.11 2017.g. očekivali smo veliki napredak transplatacijske medicine u FBIH koji se nažalost nije desio. Zastoj u transplatacijama je nastao djelimično zbog korone, a najviše zbog nefunkcionalnog zdravstvenog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine. U ovoj godini do sada urđeno je 6 transplatacija sa živih donora, dok je u 2017. urađeno oko 30 transplatacija.

– Uz potpisivanje donorskih kartica svim zainteresovanim dijeliće se propagandni materijal o bubrežnoj bolesti, o liječenju dijalizom, o doniranju organa, promociji donorstva radi povečanja broja transplatacija u cilju spašavanja ljudskih života.

Hvala Vam na potpisanoj donorskoj kartici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno