Zenica

NAJAVA: Aktivnosti povodom obilježavanja “Svjetskog dana moždanog udara”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NAJAVA: Aktivnosti povodom obilježavanja “Svjetskog dana moždanog udara”- Svjetski dan moždanog udara se u svijetu obilježava 29. novembra.

Ponukani time koliko je važno kontinuirano podizanje svijesti o rizicima moždanog udara, prevenciji istog i učestalosti, te neprestanom povećanju stope oboljelih, Pridruženi članovi Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini Lokalnog komiteta Zenica – BoHeMSA LC Zenica u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Zenici, Odjelom Neurologije Kantonalne bolnice Zenica, Ljekarskom komorom Zeničko-dobojskog kantona i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane, realiziraju projekat pod nazivom: “Zajedno za zdrav mozak”.

15 miliona osoba godišnje oboli od moždanog udara, od čega 5,5 miliona umire. Moždani udar označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije što dovodi do nedovoljne opskrbe mozga kisikom i hranjivim tvarima koje uzrokuje oštećenje nervnih ćelija.

Projekat “Zajedno za zdrav mozak” realizirat će se u periodu od 1.11. – 3.11.2023. godine, a planirane aktivnosti navodimo u nastavku.

1.11.2023., Edukativna predavanja koja će održati specijalisti neurologije sa Odjela neurologije KBZE, na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, s početkom od 13:00h.

2.11. U periodu od 10:00 – 13:00h u Tržnom centru će se obaviti besplatno mjerenje pritiska i GUK-a, za građane.

3.11. Screening za uposlenike srednjih škola u dobi između 40. i 60. godina na odjelu Neurologije, KBZE u periodu od 10:00 – 13:00h.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno