Kultura

NAJAVA: Aktivnosti Galerije “Preporod” Zenica povodom obilježavanja Dana ZDK i Povelje Kulina bana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NAJAVA: Aktivnosti Galerije “Preporod” Zenica povodom obilježavanja Dana ZDK i Povelje Kulina bana- Galerija „Preporod“ Zenica u povodu obilježavanja Dana Zeničko- dobojskog kantona i Povelje Kulina bana organizuje niz aktivnosti:

Organizovanje X.Likovne kolonije „Stara Bosna“ ,koja će se realizovati na Vranduku od 27.8.-28.8.2022.godine.Na X.likovnj koloniji učestvovat će 17 umjetnika iz više gradova: Zenica,Konjic,Travnik,Čapljina.,Breza, Mostar ( Bjelorusija),Žepče.Cilj organizovanja likovne kolonije je da umjetnici na svoj način prikažu hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine.

Postavka Izložbe „Bosna u vrijeme Kulina bana“ autora Admira Hadrovića,višeg arhiviste Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine.Izložba se sastoji od 15 panela sa tekstovima o Kulinu banu i historiji Bosne i Hercegovine.Izložba je poklon Galerije „Preporod“ Zenica Zeničko-dobojskom kantonu ,u povodu obilježavanja Dana Kantona.Izložba se organizuje u saradnji sa Arhivom Federacije Bosne i Hercegovine.Otvaranje izložbe planirana je 29.8.2022.godine u 12,00 sati u foaje zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

A izložba je će biti otvorena od 29.8.do 31.8.2022.godine ,koja će se moći pogledati svaki dan od 13-17 sati u galerijskom prostoru Sinagoge

Organizovanje Tribine pod nazivom „Bosna u vrijeme Kulina bana“.Tribina se organizuje u saradnji s BZK“Preporodom „ Bosne i Hercegovine.Cilj organizovanja tribine je obilježiti Povelju Kulina bana,koja predstavlja historiju Bosne i Hercegovine.

Na tribini učestvuju :prof. Dr. Sanjin Kodrić,predsjednik BZK“Preporoda“ BiH

Prof.dr.Alen Kalajdžija, naučni savjetnik u Institutu za jezik

Prof.dr. Dževad Drino, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici

Mr.sc.Hajrudin Ćuprija , direktor Arhiva Federacije BiH,a moderator je Amna Sofić,prof.,-predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica.

Uvodni dio Tribine započet će izvodjenjem himne u interpretaciji Amine Bajramović, članice Narodnog orkestra zeničkog Preporoda.

Svaki od učesnika će sa svog područja djelovanja govoriti o značaju Povelje Kulina bana.

Tribina će se organizovati i realizovati 31.8.2022.godine u 19,00 sati u Galerijskom prostoru Sinagoge.

Taj dan je predviđeno i zatvaranje Izložbe „Bosna u vrijeme Kulina bana“.

Pozivamo vas da prisistvujete aktivnostima Galerije „Preporod“ Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno