Kultura

Nagrada za Sveto S na Marulićevim danima

Nagrada publike za Sveto S na Marulićevim danima- Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Sveto S ili kako je arhivirana predstava ”Sveti Sava” odigrana je u srijedu 27. aprila u okviru glavnog Natjecateljskog programa Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani Split 2016. i time je doživjela svoje prvo internacionalno izvođenje, poslije uspješnih gostovanja u BiH.

13063267_10153974914890485_7958325045433831288_oU ovaj prestižni Festival, predstava je selektirana u konkurenciji od gotovo pedeset prijavljenih naslova, te predstavlja jedinu predstavu iz BiH u ovogodišnjoj selekciji.

Nakon ovacija i oduševljena splitske publike, te vraćanja glumaca na pozornicu čak sedam puta, ova predstava, koja je nastala kao autorski projekat Tanje Miletić-Oručević, je dobila Nagradu publike za najbolju predstavu Festivala.

Najzanimljivija činjenica u vezi sa ovom predstavom jeste da problematizira događaj koji je ostavio snažan trag u kulturnoj historiji ovih prostora. Taj 31. maj 1990. godine kao da je najavio sve ono što će se događati na našim prostorima tih devedesetih godina. Naime, predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Sveti Sava u režiji Siniše Kovačevića je taj dan trebala biti odigrana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, ali je gostovanje onemogućeno usljed stalnih prekida i vandalskih ispada dijela prisutne publike. Tako, ova nagrada publike za predstavu Sveto S svjedoči o trenucima sadašnjosti, te o prošlosti koju nismo željeli baš takvom zapamtiti.

U predstavi igraju glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Ermina Nišić-Kurevija, Snežana Vidović, Lana Zablocki Džehverović, Ištvan Gabor, Saša Handžić, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović i Zlatan Školjić. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem