Zenica

Nacionalna asocijacija za socijalnu pedagogiju PONTEM predstavljena u Zenici, kroz projekat Core EMpower

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nacionalna asocijacija za socijalnu pedagogiju u Bosni i Hercegovini – PONTEM, svečano je predstavljena danas na događaju održanom u Zenici.

Pored javnog predstavljanja organizacije od strane Predsjednika Asocijacije Ćerim Eldara koji iznosi neophodnost udruženog zagovaranja i insistiranja na zakonu o sociopedagoškoj djelatnosti u Bosni i Hercegovini, održana je i panel diskusijom na temu “Stanje socijalne pedagogije u BiH”, koja je okupila stručnjaka iz prakse, nevladinog sektora i akademske zajednice.

Na događaju su izneseni podaci o tome da je u Bosni u Hercegovini za oko dvadeset godina koliko egzistiraju odsjeci pri javnim fakultetima i univerzitetima diplomiralo oko 1000 socijalnih pedagoga, gdje je oko polovine njih, svoje profesionalne kapacitete realizira u zemljama Zapadne Europe. Neka od ključnih potreba su uspostavljanje i unificiranje pripravničkog i stručnog rada i ispita nakon diplomiranja studenata, potreba za sistematizacijom radnih mjesta socijalnih pedagoga i hitnim djelovanjem prema federalnim instancama u kontekstu sveprisutnog porasta nasilja u društvu. Azemina Maglić, Voditelj Odsjeka za socijalnu pedagogiju pri Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici navodi: “Naglašavamo nužnost veće i snažnije afirmacije socijalnog pedagoga u područjima djelovanja kao sto su škole, sudovi, tužilaštva, policija, zdravstvene institucije, što je definitivno posljedica transformacijskih procesa poput međuvršnjačkog nasilja, nasilja u porodici, nasilja nad ženama,izazovi i problemi povezani sa digitalizacijom, posljedice koje su donijela ratna zbivanja u Europi i svijetu na planu dodatnog siromaštva i općeg straha i nesigurnost kojim je obuhvaćeno naše ali i druga društva. Za Zeničko-dobojski kanton, ali i za čitavu Bosnu i Hercegovinu u kontekstu ove struke neophodno je ustanoviti polaznu tačku praktičara u vidu kvalitetnog pripravničkog rada i stručnog ispita, kojeg bi trebali regulisati odgovorna ministarstva.”

Ova inicijativa, koja ima za cilj stvaranje pozitivnih promjena u društvu, dio je Core EMpower projekta, podržan od strane Instituta za razvoj mladih KULT.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno