Nogomet

Na terenima Premijer lige čak 114 stranaca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina je zemlja apsurda, pa i u sportskom smislu. Tu činjenicu najbolje oslikava stanje u Premijer ligi BiH, elitnom nogometnom takmičenju u našoj zemlji.

Klubovi iz godine u godinu grcaju u dugovima, mnogima su blokirani računi, na stadionima je katastrofalna infrastruktura, tereni liče na oranice, ali zato nogometni hljeb u Premijer ligi BiH zarađuje čak 114 stranih igrača (podaci se odnose na jesenji dio sezone), što procentualno iznosi 23,9 posto od ukupnog broja nogometaša (467). Stoga ne treba čuditi što domaći, mladi igrači teško dobivaju priliku.

Ušao u historiju

Drina iz Zvornika svakako je najbolji primjer koji oslikava sav apsurd bh. nogometa. Zvorničanima je nedavno zbog dugovanja blokiran klupski račun, ali je Drina apsolutni rekorder Premijer lige po broju angažiranih stranih nogometaša.

Dres kluba iz Zvornika nosi čak 13 stranih državljana, 12 Srbijanaca i jedan Južnokorejac. Na drugom mjestu prema broju stranaca je Fudbalski klub Sarajevo. Na Koševu nastupa 12 stranih nogometaša, što je skoro 39 posto ukupnog igračkog kadra.

Najbrojniji su Srbijanci, Hrvati i Makedonci, a dres aktuelnog osvajača Kupa BiH nose i dvojica igrača čije zemlje ranije nisu imale predstavnike u bh. nogometu. To su Žermen Kouadio iz Obale Slonovače te sirijski reprezentativac Ahmad Kalasi.

– Sretan sam što ću imati priliku pokazati se bh. nogometnoj javnosti. O BiH sam čuo lijepe stvari. Nadam se da ću dobrim igrama u dresu Sarajeva pomoći klubu da ostvari željene rezultate – rekao je desni bek Kalasi, koji je za bordo klub odigrao 435 minuta i upisao jednu asistenciju.

Kostur nogometnih klubova Zrinjskog, Širokog Brijega i Viteza uglavnom čine nogometaši iz Hrvatske. Ukupno 23 nogometaša koji imaju državljanstvo naših zapadnih komšija, nose dresove ova tri kluba. Osim Hrvata, u redovima Širokog Brijega nastupaju i dvojica Brazilaca.

Dvadesetsedmogodišnji veznjak Tai stigao je u klub sa Pecare u ovom prijelaznom roku, dok njegov mnogo poznatiji sunarodnjak Vagner Santos Lago (Wagner) još od 2006. godine nosi dres Širokog Brijega i stekao je status legende kluba.

Dugogodišnji nogometaš Širokog Brijega ušao je nedavno u historiju elitne lige BiH, postigavši 91 pogodak, čime je postao najbolji strijelac lige od njenog osnivanja.

I u ekipi Željezničara također se uzdaju u vrelu južnoameričku krv pa su “Plavi” s Grbavice u julu prošle godine angažirali Argentinca Huana Manuela Vareu (Juan), čija je tržišna vrijednost 300.000 eura. Osim Varee, u “Dolini ćupova” nastupaju još trojica Hrvata i jedan Srbijanac.

Zanimljiva je i priča mladog, dvadesetjednogodišnjeg Senegalca Sekube Dijate (Secouba Diatta), koji je u BiH stigao prvo u Radnik iz Hadžića, a dvije sezone igrao je i za Sarajevo prije nego što se pretprošle godine ustalio u dresu Zvijezde iz Gradačca.

Vagner: Brazilac je najbolji stranac u historiji Premijer lige

– Već dugo nastupam u Premijer ligi BiH. Idealno mi je u Zvijezdi. Plaća je redovna i odlično su me svi prihvatili. Nigdje mi se ne ide iz BiH – kazao je za “Avaz” Dijata na tečnom bosanskom jeziku.

Na Banji Ilidži, osim Dijate, nastupa i Brazilac Adam te petorica igrača iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Srbije. Upravo naše istočne komšije imaju uvjerljivo najveći broj predstavnika u našoj ligi, njih 48.

Dvojica najskupljih nogometaša koja dolaze iz Srbije su Radoš Protić, prvotimac FK Sarajevo, čija se vrijednost procjenjuje na 350.000 eura, te Miloš Žeravica, koji nastupa za Borac iz Banje Luke.

Dijabang i Kruz

Od ukupno 36 Hrvata koji nastupaju za bh. klubove, najskuplji je nogometaš Sarajeva i nekadašnji najbolji igrač i strijelac Hrvatske nogometne lige Leon Benko. Vrijednost napadača Sarajeva je 600.000 eura. Vrijedi spomenuti i makedonskog reprezentativca Krstu Velkoskog, koji, također, nastupa za Sarajevo, a čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 450.000 eura.

Također, inozemne nogometaše imaju i niželigaši u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Musa Dijabang iz Senegala nastupao je za mlade selekcije Željezničara, nakon čega je bio član Zvijezde Gradačac, Radnika iz Hadžića i Bosne iz Mionice, a sada je član Bratstva iz Gračanice.

Reprezentativac Dominikanske Republike Edvart Arturo Asevedo Kruz (Edward Acevedo Cruz) već dugi niz godina nastupa u Republici Srpskoj. Bio je član Modriče Maxime, zatim Rudara Prijedora pa dobojske Sloge, a sada s dosta uspjeha nosi dres Tekstilca iz Dervente, člana Prve lige Republike Srpske.

Koliko košta jedan stranac?

350 maraka klub mora izdvojiti za smještaj jednog stranog igrača

250 maraka iznosi trošak za hranu

1.200 KM košta jednokratna boravišna dozvola, koju mora imati svaki strani nogometaš

Senegalac postao reprezentativac BiH?!

Dubok trag u bh. nogometu ostavio je nekadašnji nogometaš zeničkog Čelika, Sarajeva i Širokog Brijega, Brazilac Marsijano (Marciano). Vrijedi spomenuti i Laminu Dijaru (Diarra). U vrijeme dok je nosio dres Zrinjskog Senegalac je bio među najboljim igračima lige.

Odlične igre preporučile su ga beogradskom Partizanu, gdje je, također, pružao sjajne partije. Njegov sunarodnjak Bubakar Dijaliba (Boubacar Dialiba) bio je dugo godina član Željezničara, a s obzirom na to da je dobio bh. državljanstvo, upisao je jedan nastup za mladu reprezentaciju naše zemlje te je postigao jedan pogodak.

S dosta uspjeha dres Želje nosio je i Liberijac Gerhard Nijema (Patrick Gerhardt Niema). Kamerunac Vilijam Tabi (William) bio je član nekadašnjeg premijerligaša Posušja, a zatim Širokog Brijega i Zrinjskog. Mnoge klubove u BiH promijenio je Kolumbijac Fil Džekson (Phil Jackson), koji je nosio dres Laktaša, Čelika, Zrinjskog i Slobode, dok je Zrinjski u svojim redovima imao Prinsa Bobija (Prince Bobby) iz Gane.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno