Info

Na snazi novi protokol za deklarisanje fabričke potrošnje goriva, moguć kraj za dizelaše

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na snazi novi protokol za deklarisanje fabričke potrošnje goriva, moguć kraj za dizelaše – S jučerašnjim danom, 2. septembrom 2017. godine, na snagu je stupio protokol WLTP za mjerenje potrošnje goriva u novim automobilima. Time će se konačno stati na kraj lažima i prenaduvanim brojkama. Protokol mjerenja potrošnje NEDC s jučerašnjim danom je zasluženo otišao u istoriju. Iako je NDEC skraćenica za New European Driving Cycle, taj protokol je sve samo ne novi, jer je nastao još 1970. godine.

Osim što je star gotovo pola vijeka NDEC se sastoji od dva zasebna testa, a potrošnja se računa matematički, što otvara prostor za namjernu krivu interpretaciju. Veliki teret snose i proizvođači, jer su godinama koristili razne trikove ne bi li prikazana potrošnja bila manja od realne. Stručnjaci predviđaju kako će brojke dobijene metodama protokola WLTP, u poređenju s NDEC-om, biti veće za 30 do 50 odsto. Proizvođači automobila imaju godinu dana vremena da se prilagode.

S jučerašnjim danom WLTP stupa na snagu deklarativno, ali od 1. septembra 2018. godine svi rezultati dobijeni mjerenjima po protokolu WLTP postaju relevantni pa će se između ostalog uzimati i kao osnova za izračun poreza. Potpun prelazak na protokol WLTP mogao bi zaista biti kraj za dizelske motora kakve poznajemo. Na površinu će isplivati sve njihove mane, a porastom izmjerene potrošnje goriva osjetno će im narasti cijene na zapadu, jer će pripadati skupljim poreznim razredima. Hajka na dizelaše već je odavno počela…

Detaljnije o razlikama u mjerenju potrošnje po protokolima NDEC i WLTP

Konačno dolazi kraj nerealno napuhanim brojkama u tvorničkim brošurama, koje su godinama izluđivale sve novopečene vlasnike automobila. WLTP protokol je deklarativno stupio na snagu, a u septembru 2018. svi rezultati postaju relevantni i samim time temelj za obračun poreza i davanja. Inicijativa brojnih institucija za modernizacijom postojećeg protokola NEDC postoji već više od 10 godina, ali ju je tek skandalozna afera Dieselgate uspjela gurnuti u prvi plan. Mnogi se plaše WLTP protokola. I to s razlogom. Stručnjaci predviđaju kako će pojedinim modelima fabrički deklarisana potrošnja narasti za više od 50 odsto.

Tačno za iznos za koji su kupci na neki način bili prevareni. I dobro je da je tako. Dobro je da se konačno realni podaci istjeraju na vidjelo. Naime, postojeći protokol NEDC (New European Driving Cycle) se u osnovi bazira na dva zasebna testa. Gradski traje 13 minuta i simulira vožnju u urbanom području, uz tri zaustavljanja i najveću brzinu od 50 km/h, a izvangradski uključuje četiri faze nježnih ubrzavanja do brzine od 120 km/h, a traje šest minuta i 40 sekundi. Vrijednost potrošnje u kombinovanom ciklusu dobije se čistom matematikom.

Već letimičnim pogledom jasno je kako su ti kriteriji zastarjeli te da je nužna brza i temeljita promjena. Osim metode mjerenja stare gotovo pola vijeka, krivci za nerealno dobre rezultate su i sami proizvođači, koji tijekom testa koriste razne trikove. Sve usisnike i procjepe na karoseriji prekriju trakama, preklope retrovizore, gume napušu na nerealno visoku vrijednost, koriste rjeđe ulje u motoru, ugase sve potrošače električne energije… WLTP protokol otkriće sve mane downsizing turbobenzinaca, koji u brošurama troše na kapaljku, a u realnom životu od 30 do 50 posto više.

Takođe, novi protokol mjerenja mogao bi biti posljednji ekser u kovčegu automobila s dizelskim motorom, kojima ugledni stručnjaci predviđaju konačan pad u roku od najviše pet godina. Pojedinim će osjetno narasti cijena, jer će se ispostaviti da emituju puno više CO2 od deklarisanih brojki, dok će drugima presuditi Euro 6 norma. Naime, prema novom WLTP protokolu neće zadovoljavati Euro 6 te će morati biti povučeni iz prodaje.

nezavisne.com

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno