Sudske klupe

Svoje mjesto u zatvoru čeka 196 osuđenika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mjesto u zatvoru na slobodi čeka 196 osuđenika – Zatvor na slobodi čeka 196 osuđenih osobaPrema podacima općinskih sudova u FBiH tokom 2014. godine na čekanju je bilo 608 osuđenih osoba koje čekaju na upućivanje kazne zatvora, dok se krajem prošle godine taj broj smanjio na 196 osuđenih osoba u okviru aktivnosti Federalnog ministarstva pravde na smanjenju broja osuđenih osoba koje čekaju na upućivanje na izdržavanje kazne zatvora, rekao je federalni ministar pravde Mate Jozić na konferenciji za novinare.

Glavni razlog jer osuđenici čekaju na izdržavanje kazne zatvora je nedostatak smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u FBiH, a u okviru ovih aktivnosti je izvršena i izgradnja i puštanje u funkciju paviljona u KPZ ZT Zenica i u KPZ PT Orašje čime je došlo do povećanja smještajnih kapaciteta za osuđene i pritvorene osobe za 97 mjesta.

Jozić je rekao da trenutni kapacitet kazneno-popravnih zavoda u FBiH je za 1948 osoba, dok je 421 osuđena osoba tokom prošle godine kaznu zatvora izfržavala u kućnom zatvoru s elektronskim nadzorom te se na izdržavanju uste nalazi trenutno 167 osuđenih osoba.

Primjena Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku u FBiH počela je 6. februara 2015. godine, te je Federalno ministarstvo pravde organizovalo obuku za službeno osoblje na prostoru FBiH jer je Zakonom precizirano da svo osoblje koje radi s maloljetnicima mora proći obuku i biti certificirano te je obuku do sada prošlo 610 osoba sa područja FBiH.

Prema Jozićevim riječima, neki od prijedloga koji su tokom prošle godine upućeni u parlamentarnu proceduru su prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o slobodi pristupa informacijama, zakon o izmjenama i dopunama zakona o sukobu interesa u FBiH, Uredba o naknadama troškova za službena putovanja, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave te Uredba o izmjenama i dopunama uredbe o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika u organima državne službe u FBiH.

U okviru aktivnosti iz 2015. godine koje su u nadležnosti ovog ministarstva, usvojeni su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona parničnom postupku i Zakon o dopuni Zakona o pomilovanju te je izrađen i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Resorni ministar naveo je da je Federalno ministarstvo pravde izradilo svoj godišnji Program rada, koji je pored navedenih strateških dokumenata FBiH, dopunjen i aktivnostima iz strateškog dokumenta usvojenog na razini BiH, a radi se o Strategiji za sektor pravde za period 2014 – 2018. godinu, a ovaj dokument je usuglašen na svim razinama i nakon što su ga prihvatile vlade entiteta i Brčko Distrikta, usvojilo ga je i Vijeća ministara BiH, te je pripremljen i Akcioni plan za njeno provođenje.

Tokom 2016. godine su doneseni provedbeni akti u vezi sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, a neki od tih akata su Uredba o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja i razrješenja lica koja nisu državni službenici u organima državne službe u FBiH kojom su utvrđeni uvjeti, kriteriji i postupak zapošljavanja i postupak razrješenja osoba koja nisu državni službenici, izuzev savjetnika nositelja funkcija i Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o poslovima osnovne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe koje obavljaju državni službenici, uslovima za vršenje tih poslova i ostvarivanju određenih prava iz radnog odnosa, kojom su uvedene kompetencije za radna mjesta osoba koja nisu državni službenici i državnih službenika, koje će predstavljati osnov za izradu testova kompetentnosti, na osnovu kojih će se birati kandidati za zapošljavanje u državnoj službi.

Jozić je govorio i o IPA Projektu 2012/2013 na kojem se sa EU Delegacijom i VSTV radi na rekonstrukciji i izgradnji pravosudnih institucija u Zenici (kantonalno tužiteljstvo), Mostaru (kantonalni sud i tužiteljstvo), Bihaću (kantonalni sud), te se provode pripremne aktivnosti za lokaciju Tuzla (Općinski sud).

U suradnji sa UN ILDP i USAID, Federalno ministarstvo pravde je izradilo, a Parlament FBiH je prihvatio Nacrt zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH kojim se uređuje način izrade strateških dokumenata na svim razinama u FBiH, monitoring i evaluacija procesa razvojnog planiranja, a ovaj zakonski propis je značajan sa aspekta sektorskog pristupa u procesu EU integracija.

zatvor-kpzMinistar Jozić pojasnio je da su neke od planiranih aktivnosti ovog ministarstva u ovoj godini provođenje aktivnosti koja se odnosi na izradu novog teksta Zakona o stečaju, provođenje aktivnosti vezano za izradu analize opravdanosti osnivanja privrednih sudova u FBiH i izmjene Zakona o sudovima te priprema izmjena i dopuna Zakona o vještacima FBiH kojim bi se uvela kvalitetnija zakonska rješenja kao i pooštrili uvjeti za sticanje statusa sudskog vještaka.

U završnoj fazi su i Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH i izrada novog zakona o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera u FBiH.

U planu za 2015. godinu je i puštanje u funkciju Odgojno popravnog doma u Orašju s 50 mjesta te se planira povećati kapacitet za izdržavanje kazne zatvora za osuđene osobe ženskog spola., a otvarenjem OPD će se maloljetne osobe kojima je izrečene odgojna mjera upućivanja u OPD, a trenutno se nalaze u Odjeljenju KPZ PT Tuzla, izmjestiti iz KPZ PT Tuzla u OPD U Orašju čime će se povećati kapacitet te nastavak provođenja IPA projekata.

U realizaciji planiranih aktivnosti mogući su određeni problemi i rizici koji se odnose na realizaciju Proračuna FBiH, te nedostatka ljudskih kapaciteta u organizacijskim jedinicama Ministarstva.

Jozić je zaključio da planirane aktivnosti imaju cilj unaprjeđenje rada institucija na svim razinama vlasti u FBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno