Sudske klupe

Na slobodi 545 osuđenika

U Federaciji BiH /FBiH/ trenutno 545 lica čeka izvršenje zatvorske kazne na slobodi zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima. Iz federalnog Ministarstva pravde saopšteno je da se na kraju 2014. godine na slobodi nalazilo 605 osuđenika. Od ovog broja, 85 osuđenih lica imalo je izrečenu zatvorsku kaznu od 30 dana, a 461 u rasponu od mjesec dana do jedne godine. Nakon izvršene analize, federalno Ministarstvo pravde je, u saradnji sa kazneno-popravnim zavodima, do 24. marta obezbijedilo dodatnih 60 mjesta za osuđena lica sa spiska takozvanog čekanja i to za osuđena lica kojima je izrečena duža zatvorska kazna u odnosu na ostale ili duže čekaju na izvršenje kazne.

Zbog nepostojanja zatvora na nivou BiH, lica koja sudovi u BiH osude ili im odrede pritvor upućuju se u jedan od 14 kazneno-popravnih zavoda u BiH sa ograničenim ćelijskim kapacitetima. Federalni mediji ističu da to predstavlja veliki bezbjednosni, ali i ekonomski problem. Gledano iz bezbjednosne perspektive, u BiH ne postoji nikakav garant da će lica koja su osuđena zatvorskom kaznom stvarno završiti u zatvoru, što predstavlja prijetnju građanima BiH, jer je očito da se osuđenici slobodno kreću.

Kada je riječ o ekonomskom aspektu, prevoz zatvorenika u kazneno-popravne zavode predstavlja finansijski problem, jer su putovanja često duga, a samim tim su i troškovi prevoza skuplji. Ministarstva pravde BiH, Republike Srpske i Federacije BiH usvojila su 2004. godine Zajedničku strategiju o pitanjima pritvora i zatvora, a osnovni cilj bio je riješiti problem pretrpanih smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi