Info

Na računima više od milijardu KM neiskorištenih kredita

Podijeli ovu vijest:

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle upozorio je da na računima u BiH stoji više od milijardu KM neiskorištenih sredstava za razvoj infrastrukture i da se na njih plaća kamata.

Kutle je istakao da nije realno očekivati rast kamatnih stopa u ovoj i najmanje idućoj godini.

– Bankarski sektor u cjelini je i ovu godinu završio, očekivano, pozitivno po svim mjerilima. Kao takav ispunio je svoju ulogu, a što je jednako važno, ostao je samoodrživ, likvidan, stabilan, donekle i profitabilan – rekao je Kutle.

PROČITAJTE I:   Meteorolozi izdali upozorenje za danas: Objavljena i prognoza do utorka

Prema njegovim riječima, realno je očekivati da će banke unutar svojih misija tražiti nove mogućnosti za rast tržišta, uključujući i sve moguće nove proizvode koje bude bilo moguće implementirati u ovakvoj situaciji u BiH.

On smatra da je realno očekivati rast kreditnih aktivnosti između pet i osam posto.

Kutle je napomenuo da banke nastoje da kroz sve moguće analize procijene mogućnosti svog tržišta, te koristeći se svim alatima i mogućnostima kopiranja proizvoda iz EU, povećaju ponudu i kvalitet proizvoda.

PROČITAJTE I:   Kantonima 200 miiliona KM za projekte od značaja za FBiH, Zeničko-dobojskom kantonu 31.878.226 KM

– Uprkos svim tim naporima, banke to same ne mogu učiniti. Ključ rješenja je na nivou BiH, a onda kaskadno na nižim nivoima. Bez pozitivnih pomaka na tim nivoima mogućnost banaka će ostati neiskorištena – ocijenio je on za Večernji list.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010