Ostali sportovi

Na listi i 14 projekata iz Zenice – brojnim sportistima iz cijele FBiH uskraćena pomoć jer im dokumenti nisu numerisani, jer su u boji, nisu uvezani i slično

Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH je odbilo finansijski pomoći 250 sportskih klubova i saveza koji su aplicirali za sufinansiranje u okviru projekta “Transfer za sport od značaja za Federaciju”. Ministarstvo je odbilo čak 618 projekata, a među njima se nalazi skoro 300 njih koje je podnijelo 250 sportskih klubova i saveza širom većeg državnog entiteta. Četrnaest projekata iz zenice je odbijeno, a u tabeli pogledajte i koji.

Neki od razloga za odbijanje pomoći klubovima i savezima koji jedva “krpe kraj s krajem” su poprilično bizarni – ili što bi se narodskim rječnikom reklo: “fali ti jedan papir”.

I dok su pojedini razlozi poput neplaćanja poreza u prošlosti ili nedostatka dokaza o utrošenim sredstvima i realizovanim projektima sasvim logični, ministarstvo je klubove i saveze odbijalo i zbog nevjerovatno banalnih stvari.

“Obavezna dokumentacija nije numerisana” i “Obavezna dokumentacija pogrešno numerisana (numerisane sve stranice dokumenata)” su jedni od najčešćih razloga odbijanja finansiranja projekata. Dakle, zbog takve banalnosti kao što je numerisanje dokumenata klubovima i savezima su odbijani projekti.

“Oni jednostavno ne razumiju da mi nismo učili da budemo profi pisači projekata, nego da smo učili kako praviti rezultate, trenirati djecu i praviti takmičare. Najveći dušman sportu je onaj ko je uveo da se sport finansira putem projekata, a ne isključivo na osnovu postignutih rezultata. I onda ti kroz projekt svako može proći, a da se nikad i nigdje nije takmičio. Zato nam i propadaju klubovi s dugogodišnjom tradicijom, a poplava je raznih udruženja koja se ne takmiče, a apliciraju i dobiju novac za neke projekte od kojih sport, konkretno takmičarski, nema koristi”, rekao nam je sagovornik iz jednog od klubova, koji je želio ostati anoniman.

Zaista, kada se proteklih godina pogledaju liste, jasno se vidi da je ovo ministarstvo dodjeljivalo novac za “sport od značaja za Federaciju” pravnim subjektima koji nemaju nikakve dodirne tačke sa sportom.

Ove godine, primjera radi, ministarstvo je odbilo aplikaciju nekoliko klubova iz zenice ili kantonalnih udruženja sportista sa sjedištem u Zenici ili gradovima ZDK, s navedenim razlogom “Obavezna dokumentacija pogrešno numerisana (numerisane sve stranice dokumenata)” ili iz suprotnog razloga – dokumentacija nije numerisana, kopije su  bile kolor, nisu bile ovjerene ili pečat nije bio vidljiv ili pak nisu propisno – uvezani. Da se radi o apsurdnom potezu, ukazuje i činjenica da zbog numeracije svih stranica novac nije dobila ni ženska košarkaška reprezentacija BiH za učešće na Eurobasketu.

Kompletan spisak odbijenih projekata s razlozima odbijanja možete pogledati ovdje

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: