Biznis

Na listi globalne konkurentnosti BiH na 92. mjestu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na listi globalne konkurentnosti BiH na 92. mjestu – Najbolju poziciju Bosna i Hercegovina je zauzela po pitanju makroekonomske stabilnosti gdje drži 64. mjesto sa 75 od ukupno 100 bodova

Bosna i Hercegovina se na listi globalne konkurentnosti za 2019. godinu koja je objavljena u srijedu našla na 92. mjestu s ocjenom od 54,7 od mogućih 100 bodova. U odnosu na prošlu godinu BiH je ove godine zabilježila lošiji plasman za jedno mjesto.

Izvještaj o globalnoj konkurentnosti s rang listom objavljuje svake godine Svjetski gospodarski forum (WEF), a ovogodišnjim istraživanjem obuhvaćena je 141 zemlja.

Opća je ocjena da je, i nakon deset godina od globalne financijske krize, svjetska ekonomija ostala u ciklusu niskog rasta produktivnosti, s tendencijom rasta nejednakosti među zemljama. Ovogodišnji izvještaj usmjerava posebnu pažnju na brigu o okolišu i klimatske promjene koje postaju bitne za održiv rast gospodarstva zemlje.

Tako je na ljestvici globalne konkurentnosti BiH najlošije rangirana u stupu inovacijske sposobnosti gdje se nalazi na 117. mjestu kao i u stupu poslovne dinamike također na 117. mjestu. Po pitanju institucija BiH je zauzela 114. mjesto a u stupu tržište proizvoda 108. od ukupno 141 mjesta.

Najbolju poziciju Bosna i Hercegovina je zauzela po pitanju makroekonomske stabilnosti gdje drži 64. mjesto sa 75 od ukupno 100 bodova. Na listi globalne konkurentnosti zemlje iz susjedstva bolje su se plasirale od BiH, pa je tako Slovenija zauzela 35. mjesto, Hrvatska 63., Srbija 72. a Crna Gora 73. mjesto.

Singapur je ove godine najkonkurentnija zemlja u svijetu, a slijede SAD, Hong Kong, Nizozemska i Švicarska. Na posljednjem mjestu je Čad.

Metodologija se temelji na 12 stupova konkurentnosti – institucijama, infrastrukturi, primjeni ICT-a, makroekonomskoj stabilnosti, zdravlju, obrazovanju i vještinama, tržištu proizvoda, tržištu rada, financijskom sustavu, veličini tržišta, poslovnoj dinamici i kapacitetu za inovacije. Svaki stup je pokazatelj konkurentnosti za koji se koristi ljestvica od 0 do 100 kako bi se vidjelo koliko je određena ekonomija bliska idealnoj granici konkurentnosti u određenom području.

oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno