Sudske klupe

Na licu mjesta: Odbjegli Adem Karamuja se predao policiji i doveden u sjedište MUP-a ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na licu mjesta: Odbjegli Adem Karamuja se predao policiji i doveden u sjedište MUP-a ZDK  – Odbjegli Adem Karamuja uhapšen je jutros nakon višednevne akcije pripadnika MUP-a ZDK i prebačen u sjedište MUP-a ZDK u Zenici.

Karamuja je bio u bjegstvu od prošlosedmičnog incidenta u selu Ošve kod Maglaja. Saznajemo da je uhapšen nakon što je najavio i sam došao da se preda, u Ošvama jutros oko 10 sati, nakon čega je prebačen u maglajsku policiju, a potom u sjedište MUP-a ZDK.

Prema dostupnim podacima, policiji se javila njegova supruga, koja je rekal da se Karamuja želi predati policiji, te je dogovoreno da se pojavi u selu, gdje lišen slobode.

Karamuja je hapšen u okviru akcije Damask 2014. godine, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je protiv njega i još 11 osoba podiglo optužnicu da su postali članovi organizovane terorističke grupe i da su protivzakonito učestvovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.

Među zvučnijim imenima sa njim u grupi je bio i Mehmed Tutmić, sa kojim se dao u bijeg. Tutmić je, podsjećamo, iz Orahovice kod Zenice, a iako je navedeno da se za njim tragalo i ranije, mještani Orahovice su medijima u više navrata rekli da je viđen u rodnom kraju, čak i u radovima na njivi.

Optuženi se pomenutom optužnicom ranije  terećeni da su tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnici tzv. selefijske zajednice u BiH, organizovane na području Bosne i Hercegovine, izvan zvaničnih institucija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, u nekoliko gradova i mjesta na području Bosne i Hercegovine prihvatili radikalnu ideologiju tzv. Islamske države. U optužnici je navedeno da su članovi ove grupe prikupili novac i napustili BiH s ciljem priključivanja takozvanoj Islamskoj državi.

Adem Karamuja / foto: arhiv/Faktor
Adem Karamuja / foto: arhiv/Faktor

Karamuja rođen je u Kaknju 1983. godine. Na spisku mudžahedina u Siriji nalazi se od 30. novembra 2013. godine, a u BiH se, navodno, vratio u februaru 2014. godine. Suđenje za po optužnici za terorizam Karamuja je čekao na slobodi i bio je van pažnje medija do sukoba u Ošvama.

Podsjećamo, seoski problem u Ošvama kod Maglaja izbio je zbog nesuglasica oko korištenja lokalnog vodovoda, a u svađi s pucanjem iz vatrenog oružja po Hadžićevoj kući sudjelovali su članovi “selefijske zajednice”, koje se organizirala u ovom selu nakon kupovine zemljišta od nekadašnjih mještana.

Karamuja je, u znak nezadovoljstva zbog najavljenog isključenja s mjesnog vodovoda zbog neizmirenih obaveza prema mjesnoj zajednici, zajedno sa Tutmićem, upotrebom najvjerovatnije pogonskog goriva, zagadio vodu u mjesnom rezervoaru, a potom pucao u pravcu Hadžićeve kuće, načinivši samo materijalnu štetu.

saopćenje MUP-a ZDK – Od strane službenika Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u naseljenom mjestu Ošve, općina Maglaj,  lišeno je slobode lice K.A., rođeno 1983. godine, iz Maglaja.

Kako smo ranije informisali javnost, od strane policijskih timova Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su proteklih dana poduzimane operativne mjere i radnje na pronalasku lica K.A., za kojim je raspisana operativna potraga zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela “Ugrožavanje sigurnosti” iz člana 183. Krivičnog zakona FBiH, “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323.  Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo “Zagađivanje vode za piće i živežnih namirnica” iz člana 236. Krivičnog zakona FBiH. 

Nakon lišenja slobode lice K.A. je sprovedeno u službene prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će u toku sutrašnjeg dana biti predato na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. 

 

 

 

Odsjek za odnose sa javnošću,

analitiku i planiranje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno