Kultura

Na kraju ovogodišnjeg “Zeničkog kulturnog kreativnog ljeta”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na kraju ovogodišnjeg “Zeničkog kulturnog kreativnog ljeta”- Krajem jula 2020., godine koju je obilježila korona, nakon dogovora Sabrije Karahmeta i Abdulah Sidran sa Zuhra Bajramović-Halać upriličeno je druženje s našim akademikom i razgovor o njegovoj knjizi “A Nurija veli”. Mjesto dešavanja: centralna gradska pješačka zona, ispred knjižare EN, Titova ulica 20, u Zenici.

Isti dan, nakon razgovora sa Zuhrom Bajramović-Halać, vlasnicom knjižare EN, rodila se ideja o ljetnim kulturnim dešavanjima u Zenici. Sa Zuhrom sam se dogovorio da odmah, početkom augusta 2020. godine, krenemo s predstavljanjem zeničkih autora koji su pisali o svome gradu: o muzičkom životu, o mahalama, o toponimima, hotelima, mostovima i značajnim objektima, o razvoju grada, o nogometu…

U programima pod nazivom “Kafa uz knjigu o Zenici” učestvovali su: Ibrahim Emić, Mirsad Đulbić, Mirza Džananović, Josip Dujmović, Muhamed Ibrahimagić i Mirnes Huseinagić.

Ta druženja trajala su četrdesetak dana i na završnom programu, polovinom septembra, dogovorili smo se da, ako bude zdravlja i života, s ljetnim kulturnim dešavanjima nastavimo i 2021. godine.

Podršku sam, ponovo, dobio iz svoje matične kuće, Gradske biblioteke. Sa Zuhrom sam dogovorio i okvire za naše programe. Preuzeo sam obavezu da, srijedom ili četvrtkom prijepodne, organizujem programe za djecu. Zuhra se, očekujući i moju pomoć, obavezala da bude domaćin programa koji će biti održavani subotom od 11.00 do 13.00 sati. Željeli smo da u četrdeset dana, koliko smo planirali da traje ovogodišnja manifestacija, predstavimo zeničke kreativce od kojih su neki više posla uradili i poznatiji su u drugim gradovima ili državama nego u svome gradu i svojoj domovini.

Zenica je imala i ima vrsne karikaturiste, ali ima i vrsne ilustratore i ilustratorice. Odlučili smo da krenemo s ilustratoricama, poznatim i po svojim slikovnicama. Predstavljene su Anida Letic Sikiric Nejra Turcinovic i Alisa Trtak Bajramović. Brojne igraonice i radionice su iza Azre Berberović, umirovljene odgajateljice, koju za Zenicu vežu dani djetinjstva i odrastanja. Adis Tanović nije Zeničanin, ali je ponajviše podrške za ono što radi, kada je riječ o promociji bh. turističke ponude, ili izradi slikovnica i bojanki, koje radi posljednje dvije godine, dobio upravo u Zenici. Zenička odgajateljica Nisveta Kozlic dobila je priznanja za svoj odgajateljski rad, ali hvale vrijedna je i njena dodatna kreativnost koju je iskazala radeći knjige od platna.

Kringračke – didaktička pomagala i igračke koje je kreirala profesorica Zijada Suljić, a dizajnirao drugi poznati Zeničanin, Kenan Zekić, i bebache – unukatne lutke koje izrađuje Murisa Šeper-Dizdarević, elektrotehničarka bez stalnog zaposlenja, zenički su brendovi koji su stigli u Evropu, ali i na neke druge kontinente.

Naravno, tokom Kreativnog ljeta predstavili smo i knjige i ono što posljednjih godina ili decenija rade naši kreativni gosti i gošće. Sretko Radišić je mnogim sugrađanima poznat iz političkog života s kraja prošlog i prve dvije decenije ovog vijeka, a Taib Spahić kao srednjolšski ili univerzitetski profesor. Međutim, Radišić je i svojevrsni hroničar dešavanja u Zenici, a Spahić je objavio dvadesetak knjiga, uglavnom stručnih – o radu policije, ali je objavio i šest poetskih zbirki.

Zenica je, zasigurno centar bosanskohercegovačkog aforizma, a važno mjesto ima i kada je o enigmatici riječ. U Kreativnom ljetu Zeničani i gosti našeg grada mogli su da se bolje upoznaju s aforističarima Bojanom Bogdanovićem, Avdom Bašićem i Seidom Imamovićem, ali i njihovim radom na drugim poljima, jer je Bogdanović, izuzetno uspješan i kao pjesnik i esejista, Bašić kao enigmata, a Imamović kao pripovjedač. Predstavljen je i mladi, uspješni i nagrađivani pjesnik –Vanja Bogdanović, kojeg su posjetioci Kulturnog kreativnog ljeta upoznali i kao darovitog slikara.

Josip Dujmović , vrsni poznavalac muzičkog života na prostoru Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, objavio je prije tridesetak godina svoj književni prvijenac – roman “Krici iz dubine”, čije drugo izdanje je početkom jula 2021. godine predstavljeno ispred knjižare EN. Pred sam kraj ove manifestaacije predstavljena je još jedna za ova prostor značajna knjiga: Historija starog svijeta, čiji autor je diplomirani pravnik i zaljubljenik u historiju Tarik Alajbegović.

Još jednom, HVALA svima koji su bili uz nas i prepoznali naš rad i ono što smo poklonili svome gradu.

Autor: Midhat Kasap

Foto arhiva E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno