Info

Na hadž iz Bosne i Hercegovine putuje 996 osoba

Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Sve buduće hadžije će iz Bosne i Hercegovine u Saudijsku Arabiju otputovati 24. juna, a planirano je da prvi avion sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti u 9.20 sati. Okupljanje hadžija zakazano je za šest sati u Džamiji kralja Fahda.

Ostala četiri aviona sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine prema Medini u Saudijskoj Arabiji poletjet će u 10.50, 14.30, 17.35 i 20.55 sati.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice Dževad Hadžić za Muslimansku informativnu novinsku agenciju (MINA) je izjavio da su pripreme protekle u najboljem redu.

“Izvršili smo sve uplate i obavili sastanke s ljekarima i vodičima, kako bi im dali potrebne upute. Također, napravili smo i ugovor s prijevoznicima koji će ujutru dovesti hadžije iz svih muftijstava Islamske zajednice, prvo na sastanak u Džamiju kralja Fahda, a zatim i na aerodrom“, kazao je Hadžić, dodavši da je grupa sa četiri člana Organizacionog tima već otputovala u Medinu, kako bi izvršili potrebne pripreme za dolazak hadžija iz Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I:   BiH nakon dvije godine dobila budžet kojim su uvećane plate državnim službenicima

Hadžić je istakao da su tokom organizacije vodili računa o svim potrebnim detaljima, kako bi se našim hadžijama olakšao boravak i osigurali najbolji uslovi za obavljanje hadžijskih obreda.

“U Meki će naše hadžije boraviti u hotelu s pet zvjezdica u blizini Harema Kabe, a u Medini će također biti smješteni blizu Poslanikove džamije“, objasnio je Hadžić.

Podrška hadžijama na putu će biti rukovodstvo, vodiči, šerijatske konsultantice za žene, tehničko osoblje, ljekari, medicinski tehničari.

PROČITAJTE I:   Predstavnički dom izglasao povećanje najnižih penzija u Federaciji BiH

“Cijela ekipa je spremna i mi smo sutra, ako Bog da, u Medini. Islamska zajednica je uložila maksimalan napor da putovanje na hadž bude što ugodnije za naše hadžije i kako bi se vratili zadovoljni s ovog značajnog puta“, naveo je Hadžić.

Na kraju je naglasio da veliki broj zainteresiranih hadžija svjedoči povjerenju u Islamsku zajednicu.

“Broj hadžija koji putuju iz Bosne i Hercegovine, ali i veliki broj onih koji su bili na čekanju, potvrdio je veliko povjerenje muslimana u domovini, ali i van domovine, u Islamsku zajednicu. Mi ćemo učiniti sve da to povjerenje i opravdamo“, poručio je Hadžić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010