Biznis

Na granici BiH zabranjen uvoz 1.391 kg sjemenskog kukuruza iz Hrvatske

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalna fitosanitarna inspekcija na graničnom prijelazu (GP) Orašje je 14. marta zbog neusklađenosti s propisanom kvalitetom, zabranila uvoz pošiljke sjemenskog kukuruza mase 1.391 kg, porijeklom iz Republike Hrvatske.

U saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove se navodi da su u postupku obavezne fitosanitarne kontrole bilja u prekograničnom prometu roba, izuzeti uzorci hibrida sjemenskog kukuruza čijim je laboratorijskim ispitivanjem (analizom i superanalizom) utvrđeno da nemaju propisanu klijavost, te ne odgovaraju parametrima propisanim Pravilnikom o stavljanju u promet sjemena žita u BiH .

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednih biljaka BiH, uvoz kontrolisane pošiljke je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, saopćeno je.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno