Ljudi

NA DANAŠNJI DAN: Umro Midhat Mitke Mutapčić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rođen je u Zenici 7. marta 1923. godine. Umro je 21. marta 1974. godine Sarajevu. Sahranjen je 23. marta 1974. godine na Gradskom groblju Crkvice (Zenica).

Dokumentarni filmovi: „Čančari“ (priča o siromaštvu Roma u sjeveroistočnoj Bosni), „Nada“ (nade bespomoćnih i očajnih i njihovi pogledi uprti ka nebu), „Busra“ (nagrađivani; gran-pri Festivala dokumentarnog i kratkog.filma u Beogradu), „Kad jesen dođe“, „Sljeme za tjeme“ (govori o ljudima bez krova nad glavom), „Most“ (film o izbjegličkom životu)„Teferič“ i još dvadesetak kratkometražnih filmova svih žanrova.

„Nije bio čovjek od publiciteta. Njega široka publika i ne zna. Ne pravi skandale, ne daje kojekakve izjave po novinama. Ja evo već deset godina pravim intervju s njim, a nisam ga napravio. Uvijek smo se dogovarali „za drugi put“, jer ni meni nije bilo lako. Teško je napraviti intervju sa prijateljem, to onda ispada kao neka gluma, kao ačenje, jer: kako da ja njemu postavim jedno obično pitanje, na primjer: šta misli o filmu danas; o odnosu filma i televizije, i da li postoje ti odnosi. O tome da li film treba da bude dokument ili metafora, šta imam ja tu njega da pitam kad ja znam šta on o svemu tome misli, a i on zna šta ću ja da ga pitam. To je šašavo, i otud novinari ne prave, ili, bar, rijetko prave intervjue sa svojim prijateljima.“ (Thomir Lešić, „Umjetnik, znači, ostaje“, „Oslobođenje“, 29. mart 1974. godine.

Na fotografiji, zdesna nalijevo:

Snježana Mutapčić, Adis Bakrač, Devleta Filipović i Midhat Kasap (21.3.2014.)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno