Biznis

Na današnji dan: Prije tačno 20 godina uveden je euro

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije tačno 20 godina u opticaj je uvedena zajednička europska valuta u 12 država članica koje su tada činile europodručje, a kojemu bi se za tačno godinu dana trebala pridružiti i Hrvatska.

Euro je kao knjižna valuta uveden tri godine ranije, 1. januara 1999. godine, a 1. januara 2002. u 12 država EU nacionalne valute zamijenjene su eurom. Građani Austrije, Belgije, Finske, Grčke, Irske, Italije, Luksemburga, Njemačke, Nizozemske, Portugala i Španije pohrlili su na bankomate u novogodišnjoj noći 2002. godine.

Zajednička valuta

Tadašnji prelazak na euro bila je najveća zamjena valuta u historiji.

“Prošlo je 20 godina otkad europski građani u svojim džepovima mogu nositi euro, koji nije samo jedna od najmoćnijih valuta na svijetu nego i, prije svega, simbol europskog jedinstva”, izjavila je u povodu godišnjice predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Danas europodručje koje koristi zajedničku valutu broji 19 država članica EU, nakon što su se pridružile najprije Slovenija, a onda su slijedile Kipar, Malta, Slovačka, Estonija, Latvija i Litva, koja je zadnja ušla 2015. godine. Za godinu euro bi trebao biti uveden u Hrvatskoj.

Bugarska je najavila da se želi pridružiti godinu dana nakon Hrvatske 1. januara 2024. godine. Rumunija je također najavila da će započeti s pripremama za uvođenje eura, dok Češka, Poljska i Mađarska oklijevaju. U Švedskoj su 2003. godine građani na referendumu odbili ulazak u europodručje.

Sve države članice EU, osim Danske, dužne su uvesti euro, ali ugovorom nisu predviđeni rokovi do kada se moraju pridružiti. Danska je prihvatila Ugovor iz Maastrichta, kojim je uveden euro, tek nakon što je omogućeno izuzeće iz obaveze uvođenja eura.

Druga najveća ekonomija na svijetu

Europodručje danas broji više od 340 miliona stanovnika i druga je najveća ekonomija na svijetu, na koje otpada 15 posto svjetskog BDP-a.

Euro je doživio veliki potres kada je krajem 2009. godine izbila dužnička kriza u Grčkoj.

Sljedeće dvije, tri godine održan je niz vanrednih sastanaka na vrhu na kojima su čelnici EU pokušavali naći izlaz iz krize i spriječiti ponavljanje sličnih slučajeva. Tada je uveden niz reformi kojima je pojačano upravljanje zajedničkom valutom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno