Nogomet

Na današnji dan: Kako je desetkovani Čelik pokvario slavlje prvaka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stekao se utisak kao da na terenu ima više fudbalera u crveno-crnim dresovima, napisao je izvještač Sporta nakon senzacionalne pobjede Čelika u Beogradu 16. augusta 1987.

Nakon najslavnije decenije u klupskoj historiji (1968-1978), obilježene osvajanjem dva Srednjoevropska kupa, prva polovina 80-ih bila je teška na NK Čelik. Zenički klub je dva puta ulazio u Prvu ligu i odmah ispadao, prije nego je u sezoni 1984-85 Čelik još jednom bio najbolji na drugoligaškom “Zapadu”.

Uslijedile su četiri burne sezone u najvišem rangu, obilježene dobrim nastupima na terenu i bitkama na zelenim stolom.

Već u prvoj sezoni (1985-86) je Čelik izborio opstanak, ali je zaradio kaznu oduzimanja šest bodova za naredno prvenstvo. Razlog? U posljednjem kolu su Zeničani na Bilinom Polju igrali neriješeno s Rijekom (1:1), u susretu u kojem je remi odgovarao i Crveno-crnima u borbi za opstanak, ali i Bijelima za plasman u Kup UEFA.

Slavko Šajber, predsjednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, u ovom susretu (kao i šest drugih mečeva) je prepoznao namještaljku, naložio ponavljanje posljednjeg kola i bodovno kaznio čak 12 klubova.

Zbog “minus 6” u narednom prvenstvu (1986-87) je vladao pravi haos, a Čelik je – uprkos trećoj najboljoj prvoligaškoj sezoni po osvojenim bodovima (33) – sve do posljednjeg sudijskog zvižduka strahovao za opstanak. Puleni Džemaludina Mušovića su u posljednjem kolu pobijedili Hajduka (3:1) i izborili opstanak – i po “regularnoj” i po tabeli s oduzetim bodovima.

Umjesto da slave na kraju odlične sezone, navijači Čelika su u ljeto 1987. godine svjedočili pravom egzodusu s Bilinog Polja.

Klub su napustili ponajbolji igrači: Kapiten Enes Bešić je potpisao za Crvenu Zvezdu i potom otišao na odsluženje vojnog roka, golman Tonči Gabrić i bek Dušan Vlaisavljević prešli su u redove Hajduka, iskusni Vojislav Vukčević je prekinuo karijeru, Emir Grcić obukao dres Spartaka, Jasmin Dervišević potpisao za Proleter, a Enes Jušić se vratio u Jedinstvo iz Bihaća.

Bilo je jasno da će dojučerašnji rezervisti morati preuzeti veću ulogu, a stigla su i dva pojačanja: Emir Džinović iz niškog Radničkog i Mirza Golubica iz Trepče.

Nekoliko dana prije početka Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1987-88, beogradski Sud udruženog rada je vratio oduzete bodove (1986-87) i poništio ponavljanje posljednjeg kola (1985-86).

Ovakvoj odluci su se najviše obradovali navijači igrači i navijači Partizana, jer su im sa zakašnjenjem priznate dvije titule prvaka Jugoslavije, ali su oba puta ostali bez nastupa u Kupu evropskih šampiona. U ljetnjoj pauzi je trener Nenad Bjeković preuzeo francusku Nicu, a njegovo mjesto u Humskoj 1 zauzeo je jedan od najvećih asova Partizana – Fahrudin Jusufi.

Bjeković je sa sobom poveo i napadača Miloša Đelmaša, Isa Sadriu je prešao u Prištinu, Miodrag Radović u turski Altaj, golman Fahrudin Omerović i mladi Darko Milanič otišli u JNA.

Omerovića je na golu zamijenio Branislav Đukanović iz Budućnosti; iz Amerike, gdje je igrao mali fudbal za Chicago Sting, vratio se Nikica Klinčarski; iz Sutjeske je došao mlađi Milorad Bajović, Ljubomir Radanović stigao s odsluženja vojnog roka. U Partizanu su ostali reprezentativni asovi Fadilj Vokri, Milko Đurovski, Srečko Katanec, Admir Smajić…

Partizan je dobro počeo Prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1987-88. Crno-bijeli su 1. kolu pobijedili Vojvodinu (1:0), potom osvojili bod na teškom gostovanju u Mostaru, u derbiju protiv Veleža (1:1). No, tri dana nakon remija pod Bijelim Brijegom, puleni Fahrudina Jusufija su šokantno ispali u 1. kolu Kupa maršala Tita, izgubivši u Bugojnu od drugoligaša Iskre nakon izvođenja jedanaesteraca (3:4).

Na redu je bio prvenstveni susret trećeg kola, protiv Čelika, na Stadionu JNA, na današnji dan prije 36 godina. Ne treba ni spominjati da je Partizan bio apsolutni favorit protiv oslabljenih Zeničana, koji su osvojili samo bod u prva dva kola.

Utakmici na Stadionu JNA je prethodila svečanost: Vladimir Vermezović, kapiten Partizana, sa zakašnjenjem je primio trofej za prvaka za dvije prethodne sezone. Igrači Čelika odlučili su pokvariti slavlje prvaku, hrabro se suprotstavili domaćinu, ne pomišljajući na bunker.

Prvu šansu imao je Partizan: Nebojša Vučićević je sjajno asistirao Milku Đurovskom, golman Slavko Radović je nepotrebno istrčao, napadač Crno-bijelih ga je lobovao i zamalo promašio gol. Čelik je uzvratio u 11. minuti, kada je Ivan Fileš šutirao glavom s vrha šesnaesterca i golmanu Đukanoviću dao priliku da se istakne.

Samo tri minute kasnije slavlje Zeničana: Miodrag Đurđević je centrirao s desne strane, a Fileš bio brži od Đukanovića i glavom zatresao mrežu (0:1). Do kraja poluvremena najbolju šansu za Partizan imao je Vučićević, čiji je udarac atraktivnom paradom zaustavio Radović. I u drugom poluvremenu Čelik nije nimalo inferioran. Naprotiv… U 50. minuti je Darko Nestorović bio sâm pred Đukanovićem, ali je previše oklijevao i dozvolio Klinčarskom da ga blokira.

Sredinom drugog dijela je najbolji igrač utakmice Miodrag Đurđević mogao riješiti sve dileme: Bek Čelika je ušao u šesnaesterac, šutirao topovski s 12-13 metara, još jednom pruživši šansu Đukanoviću za paradu.

Šampion je bio potpuno nemoćan pred autsajderom iz Zenice. “U mnogim razdobljima ovog meča stekao se utisak kao da na terenu ima više fudbalera u crveno-crnim dresovima, koji su munjevitim izlaskom na protivničku polovinu uništili svaku strategiju domaćina”, napisao je izvještač beogradskog dnevnog lista Sport.

Do kraja utakmice je najbliži izjednačenju bio rezervista Slađan Šćepović, ponovo bez rezultata. Tako je Čelik zabilježio senzacionalnu pobjedu, prvu nad Partizanom nakon punih 11 godina, za šta su zenički fudbaleri nagrađeni aplauzom objektivne beogradske publike.

Partizan – Čelik 0:1 (0:1)

Beograd, 16. august 1987. Stadion JNA. Gledalaca 15.000. Vrijeme i teren pogodni za igru. Sudija: Branko Bujić (Bar). Žuti kartoni: Bajović i Đurovski (Partizan), Ratković i Vešović (Čelik).

Strijelac: 0:1 Fileš (14).

PARTIZAN: Đukanović, Mio. Bajović, Đorđević, Vermezović, Klinčarski, Katanec, A. Smajić, G. Bogdanović (Pantić), Vokri, M. Đurovski, Vučićević (Šćepović). Trener: Fahrudin Jusufi.

ČELIK: S. Radović, Đurđević, Zukanović, Ratković, Hadžialagić, Džinović, Vešović, Nestorović, Golubica (Veljić), Milidrag, Fileš (Basara). Trener: Džemaludin Mušović.

Autor: scsport.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno