Nogomet

Na današnji dan: Čelik nije Liverpool, šampion pregažen na Bilinom Polju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Navijači Čelika s nostalgijom se prisjećaju starih dobrih vremena, pogotovo prve polovine ‘70-ih koje su bile zlatno doba zeničkog kluba. U tom periodu su Crveno-crni osvojili dva trofeja pobjednika Srednjoevropskog kupa, a pamte se i sjajni nastupi u Prvenstvu Jugoslavije u sezoni 1973-74. Bila je to najbolja ex-yu prvenstvena sezona Zeničana, šampionat u kojem je Čelik jedno vrijeme bio i u konkurenciji za titulu, da bi u posljednjem kolu na Bilinom Polju izgubio “majstoricu” za plasman u Kup UEFA protiv Partizana (1:3).

Čelik je odlično počeo sezonu pod vodstvom novog trenera Dragoljuba Miloševića “Bebule”, stručnjaka koji je na Bilino Polje stigao iz Vojvodine, a nakon jednogodišnje epizode u Zenici vodio je špansku Valenciju. Zeničani su nakon pobjede u 7. kolu nad Borcem (1:0) na Bilinom Polju preuzeli lidersku poziciju, održali je još mjesec dana, u tom periodu pobijedili i OFK Beograd na Karaburmi (1:0).

Ključ uspjeha Zeničana bila je granitna odbrana predvođena golmanom Momčilom Vujačićem, koji je prvih devet kola primio svega tri pogodaka, odnosno 10 u cijeloj jesenjoj polusezoni. Čelnu poziciju su Crveno-crni prepustili u 10. kolu, kada su pretrpjeli prvi poraz u sezoni, protiv Dinama na Maksimiru (0:2). Nakon poraza od Dinama, Čelik je u 11. kolu pobijedio ekipu Bora (2:0) i vratio se nakratko na prvo mjesto, da bi uslijedio poraz u Nišu (0:1), koji je pulene Dragoljuba Miloševića spustio na četvrto mjesto.

Na redu je bio derbi 13. kola protiv branioca titule, Crvene Zvezde, 11. novembra 1973. na Bilinom Polju. Nakon što su ostali bez kapitena Dragana Džajića, koji je tokom ljetne pauze otišao na odsluženje vojnog roka u JNA, beogradski Crveno-beli nisu briljirali u prvenstvu i u Zenicu su došli kao petoplasirana ekipa na tabeli s 13 bodova, dva boda manje od Čelika na četvrtom mjestu.

Međutim, samo pet dana uoči utakmice protiv Čelika, Zvezda je zabilježila jednu od najvećih pobjeda u klupskoj historiji. Puleni Miljana Miljanića su u revanš-utakmici 2. kola Kupa šampiona na Anfiledu pobijedili slavnog Liverpoola (2:1) i nakon trijumfa istim rezultatom u prvom susretu na Marakani izborili plasman u četvrtfinale najcjenjenijeg evropskog klupskog takmičenja.

Prepuno Bilino Polje je 11. novembra 1973. dočekalo derbi s pitanjem: Mogu li Alojz Renić, Mato Gavran, Rade Radulović i drugovi srušiti Zvezdu, učiniti ono što pet dana ranije nije uspjelo Kevinu Keeganu, Emlynu Hughesu, Johnu Toshacku, Rayu Clemenceu? Stara poslovica da “boj ne bije svijetlo oružje nego srce u junaka”, fudbalski preformulisana u”ne igraju imena”, pokazala se na današnji dan prije 48 godina.

Na terenu Bilinog Polja postojao je samo jedan tim – Čelik. Pred golom Olje Petrovića redale su šanse i bilo je samo pitanje kada će reprezentativni čuvar mreže vaditi loptu iz mreže. To se najzad desilo u 24. minuti: Radovan Bokan je postigao gol (1:0) i bacio Bilino Polje u delirijum. Zanimljiva je priča o Bokanu, tada novajliji u redovima Čelika, koji je ‘70-ih imao status “najkorpulentnijeg jugoslovenskog fudbalera” zbog svoje visine od 190 centimetara i težine od 100-tinjak kilograma.

Naime, Bokan je početkom te godine (1973), igrajući za Sutjesku protiv Budućnosti na utakmici tradicionalnog “Titogradskog turnira”, glavom udario sudiju! Na njegovu nesreću, meč je direktno prenosila Jugoslovenska televizija, pa je kažnjen 2-godišnjom zabranom igranja. Sutjeska je odmah raskinula ugovor s napadačem, i Bokanu je tokom proljeća ostalo da individualno trenira u rodnom Baru, nadajući se pomilovanju. Zaista, kazna mu je ublažena, a kada je njegov bivši trener Dragoljub Milošević početkom ljeta preuzeo Čelik i pozvao ga na Bilino Polje, korpulentni napadač je obukao Crveno-crni dres i za kratko vrijeme postao ljubimac navijača.

Nakon Bokanovog pogotka nastavljeni su napadi Čelika, otvorila se i Zvezda, bilo je po nekoliko šansi na obje strane, ali se rezultat nije mijenjao do odmora. Nastavak je donio pravu rapsodiju Crveno-crnih. Zvezda je sabijena u svoj šesnaesterac, ponovo se redaju šanse i već na startu drugog poluvremena Alojz Renić postiže drugi gol (2:0). To je dalo krila Zeničanima, nastavlja se ofanziva domaćina, a u 73. minuti kapiten Renić još jednom trese mrežu za konačnih 3:0.

“Po šansama koje su imali, igrači Čelika zaslužili su i veću pobjedu”, stajalo je u novinskom izvještaju iz Zenice. Vojin Lazarević, Slobodan “Cole” Janković, Vladimir Petrović “Pižon”, Jovan “Kule” Aćimović, Stanislav Karasi, Miroslav Pavlović, asovi koji su pokorili Anfiled, bili su nemoćni na Bilinom Polju. Stanislav Karasi se prije nekoliko godina podsjetio debakla na Bilinom Polju: “Pižon je imao ludu anegdotu s odbrambenim igračem Čelika. Priđe mi i zakuka ‘Ovaj hoće da me ubije ako ga budem driblao’. Ja mu kažem ‘samo ti njemu proturi kroz noge i ništa se ne boj’”, rekao je, uz osmjeh, Karasi, dodavši da je gostovanje u Zenici bilo najteže u ex-yu.

Čelik je odlično gurao i u nastavku sezone, pet kola prije s 33 bodova čvrsto držao četvrtu poziciju koja je vodila u Kup UEFA, iščekujući kiks vodećeg trojca – Velež (37), Hajduk (36), Crvena Zvezda (35). Onda se Zvezda, pred 30.000 gledalaca na Marakani, uz sudijsku pomoć, djelomično revanširala Zeničanima za poraz u prvom dijelu i pobjedom (2:1) izbacila Čelik iz trke za titulu. Uslijedio je razočaravajući finiš, ali čak i uz četiri poraza u posljednjih pet kola, Čelik je osvojio šesto mjesto, što je najbolji plasman Crveno-crnih u Prvenstvu Jugoslavije.

Čelik – Crvena Zvezda 3:0 (1:0)

Zenica, 11. novembar 1973. Stadion Bilino Polje. Gledalaca 25.000. Vrijeme oblačno i prohladno, teren pogodan za igru. Sudija: Josip Strmečki (Zagreb). Žuti karton: Šljoka (Čelik). Strijelci: 1:0 Bokan (24), 2:0 Renić (51), 3:0 Renić (73).

ČELIK: Vujačić (Alempić), Preldžić, Talić, Isović, Hajduk, Šljoka, Mićić, Radulović, Renić, Gavran, Bokan. Trener: Dragoljub Milošević.

CRVENA ZVEZDA: O. Petrović, N. Jovanović, Bogićević, Pavlović, Dojčinovski, Baralić, Janković (Panajotović), Кarasi, Lazarević, Aćimović (Antonijević), V. Petrović. Trener: Miljan Miljanić.

Autor: scsport.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno