Info

Na današnji dan bh. zastava BIH zaviorila se ispred zgrade Ujedinjenih nacija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnji dan bh. zastava BIH zaviorila se ispred zgrade Ujedinjenih nacija – Bilo je to 22. maja 1992. godine. U zemlji je eskalirao rat, ali bh. diplomatija je dobila veliku bitku – Bosna i Hercegovina primljena je u Ujedinjene Nacije. Zastava s ljiljanima, koja se zasnivala se na simbolu srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić, zavijorila se ispred zgrade UN u New Yorku.

BiH je postala članica UN-a na osnovu Rezolucije 755 usvojene dva dana ranije, 20. maja. Time je kao jedna od sukcesora Socijalističke federativne republike Jugoslacvije, postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je ratificirala SFRJ.

Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje. Podsjećamo, Savjet bezbjednosti UN-a je 20. maja.1992. godine usvojio odluku kojom se preporučuje Generalnoj skupštini da se tadašnja Republika BiH primi u članstvo Ujedinjenih nacija. Usvojena je rezolucija 755 kojom je podržana ova preporuka.

Danas Bosna i Hercegovina sudjeluje u radu Ujedinjenih naroda preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.

Zastava s ljiljanima koristila se do 4. februara 1998. kada je zamijenjena sadašnjom žuto-plavom zastavom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno