Info

Na današnji dan 1992. godine usvojena prva zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnji dan 1992. godine usvojeni su prijedlozi prvog grba i zastava nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. Službeno su predstavljeni 22. maja ispred zgrade Ujedinjenih Nacija u New Yorku.

O usvajanju grba i zastave Republike Bosne i Hercegovine, pisao je doc.dr. Emir Filipović sa Odsjeka za historiju, Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu.

Filipović u članku Grb i zastava Bosne i Hercegovine u 20. stoljeću navodi kako je rad na stvaranju novog grba počeo 27. februara 1991. godine kada je skupština SR BiH donijela odluku da se pristupi promjenama Ustava i da se donese ustavni zakon o nazivu i državnim simbolima.

Grupu koja je trebala da odredi izgled činili su eminentni naučni radnici: iz Zemaljskog muzeja: iz Zemaljskog muzeja arheolog Hasan-Mirza Ćeman i povjesničar Tihomir Glavaš; iz Instituta za istoriju dr. Boris Nilević; a za potrebe vizuelnog oblikovanja idealnog rješenja angažiran je samostalni dizajner Zvonimir Bebek. U timu je bio i dr. Enver Imamović.

Članovi ove grupe su predlagali da boja bude svjetloplava po uzoru na Ujedinjene nacije. Na toj zastavi stojao bi novi grb po uzoru na grbove sa pečata sa srednjovjekovnih novaca bosanskih vladara.

Za identifikaciju bosanskog srednjovjekovnog grba je iskorišćen grb sa plašta kralja Tvrtka I Kotromanića koji je pronađen u Arnautovićima kod Visokog. Grupa je predložila da se porijeklo ljiljan zasniva na endemičnoj bosanskoj podvrsti ljiljanovog cvijeta.

Filipović dalje navodi da se početkom rata grupa raspala i završetak procesa izrade su na sebe preuzeli Enver Imamović i Zvonimir Bebek koji su u konačnom prijedlogu temeljnu boju iz svjetlo plave promijenili u bijelu i obrub štita iz srebrene u zlatnu boju.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na svojoj sjednici 4. maja 1992. godine prihvatilo ponuđeno rješenje grba i zastave bez primjedbi.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno