Info

Na Balkanu nepoznata sudbina 12.000 nestalih

Kathryne Bomberger
Kathryne Bomberger
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Balkanu nepoznata sudbina 12.000 nestalih- Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) ostat će na zapadnom Balkanu sve dok porodicama nestalih i relevantnim institucijama bude potrebna pomoć ICMP-a, kazala je Kathryne Bomberger, generalna direktorica, u intervjuu za magazin “Dani”, saopćeno je iz te komisije.

Mada je pronađeno više od 70 posto od 40.000 osoba nestalih tokom konflikta, još je nepoznata sudbina 12.000 ljudi, što znači da treba još mnogo posla na pronalasku nestalih na zapadnom Balkanu – dodala je Bomberger.
U decembru 2014., vlade pet država potpisale su Sporazum o statusu i funkcijama ICMP-a, čime je ICMP dobio status međunarodne organizacije s globalnim mandatom i sa sjedištem u Haagu.

Međutim, veliki broj funkcija ICMP-a ostat će u Bosni i Hercegovini narednih nekoliko godina.

– Osim toga, ICMP će podržavati regionalne institucije odgovorne za traženje nestalih sve dok se bude mogao osigurati novac za to – rekla je Bomberger.

Dodala je da regionalne vlasti i dalje mogu računati na pomoć ICMP-a u rješavanju složenih slučajeva nestalih osoba.

– Od ljeta ove godine, priliv izbjeglica koje prolaze kroz Balkan na putu ka sjevernoj Evropi kreirao je novu krizu kad je riječ o nestalim osobama. Precizan broj umrlih ili nestalih tokom migracije nije poznat, ali se vjeruje da će biti visok – navela je generalna direktorica ICMP-a.

Istakla je da će ICMP nastaviti pomoć domaćim vlastima u dokumentovanju zločina, uključujući i ekshumacije masovnih ili tajnih grobnica, te u pružanju stručnih iskaza vještaka u slučajevima ratnih zločina pred tribunalom u Haagu i domaćim sudovima.

ICMP će također raditi s vlastima u cilju osiguravanja verifikacije centralne evidencije nestalih osoba, kao i osnivanja fonda za potporu porodicama nestalih.

Bomberger je dodala da će ICMP tražiti održavanje postojećih programa ili pokretanje novih u drugim zemljama, što će po njenim riječima, pomoći vladama da dovrše izradu regionalne baze podataka o nestalim osobama kako bi se slučajevi mogli efikasno završiti.

Najavila je da će ICMP podržati regionalnu saradnju asocijacija porodica nestalih osoba uključujući i zajedničke oblike sjećanja te asistirati u obučavanju tužitelja, sudija i forenzičkih stručnjaka.

BUKA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno