Ljudi

Muzički svijet Ajne Hasanbegović- Današnja dječija takmičenja više liče na reality show

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzički svijet Ajne Hasanbegović- Današnja dječija takmičenja više liče na reality show – Dječija takmičenja koja sam ja gledala kao dijete, bila su baš to- dječija. Voditelji su bili obučeni u kostime princeza i izmišljenih likova, kako bi djeci predstavili utopiju, te ih bar na kratko odveli u svijet mašte. Djeca su pjevala dječije pjesmice, koje se i danas, godinama kasnije slušaju na dječijim dešavanjima. Mi smo naprimjer, sa svojih devet godina roditelje tušili pjesmom “Amsej pakapoan“, ili “naopakom pjesmom“. Ali, nije. Naopako je sve ono što danas pjevaju djeca u toj dobi.

Da li su današnja takmičenja za djecu, ustvari samo program za odrasle u kojem učestvuju djeca? Jer, nikako se ne razlikuju od takmičenja u kojem učestvuju stariji. Isti koncept emisija, ista scena, isti žiri, isti voditelji, te isti sistem glasanja. Čini mi se da su jedino “dječije“ na tim takmičenjima, upravo ta djeca. Sa stajlingom odraslih, sa frizurom i šminkom, pjevaju pjesme teške tematike, a opet- djeca.

Naša sugovornica Ajna Hasanbegović, koja je kao dijete učestvovala na brojnim takmičenjima i festivalima, sa nama je podijelila svoje iskustvo, prvenstveno kada je u pitanju muzika, te iznijela svoj stav o takmičenjima nekad i sad.

Ajna Hasanbegović je dvadesetjednogodišnja Zeničanka koja trenutno studira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na Odsjeku za solo pjevanje. Na dječijoj muzičkoj sceni pojavila se 2007.godine i tada kreće njen put u svijet muzike. Kaže kako je krenula od dječijih takmičenja i festivala. Tokom svih ovih godina sazrjela je, kada je u pitanju muzika, te se iskreno nada da će njen poziv i njen pravi put biti opera, ali i da nikada nije odustala od naše ‘zabavne’ muzike koju rado pjeva.

„Bijeg od stvarnosti mi je uvijek bila muzika i uvijek će biti. Moj put i moj izbor u životu. Za mene muzika ne može prestavljati nešto, jer je muzika ono što ja živim.“

Ajna se prvi put pojavila na Malom šlageru, na kojem je od hiljadu djece izabrana u uži krug od 13 solista, što je kako kaže, bilo veliko iznenađenje prvenstveno za njene roditelje, ali i za nju, koja je čak i tada ozbiljno shvatila svoju šansu. Za Ajnu, to je bilo posebno iskustvo zbog kojeg je zavoljela svijet muzike, te joj omogućilo da upozna prijatelje sa kojima se i danas čuje, te sa kojima još uvijek dijeli nešto zajedničko, a to je muzika. To je period koji ju je podstakao da zavoli sve to i krene ovim putem kojim i danas smjelo korača.

„Danas, iskreno, nema toliko takmičenja za djecu. S obzirom da sam ja nastupala na Malom šlageru, na Lino festivalu, koji su divni festivali zbog upoznavanja, sticanja novih iskustava i prijateljstava, te samog pojavljivanja na dječijoj sceni. Meni je stvarno žao, ali danas, iskreno nema toliko festivala, a i ovo što ima većinom se svodi na reality show i na glasanje, te na podsticanje djece da se takmiče u tolikoj mjeri da to nekad prelazi svaku granicu. Roditelji su ti koji podstiču djecu u svijet takmičenja I pobjede, a moj cilj tada bio je prvenstveno upoznavanje prijatelja i druženje, dok je na posljednjem mjestu bila pobjeda. Uspjeh je sam po sebi, biti dio nečega i upoznati divne ljude.“, istakla je Ajna.

Već 10 godina, Udruženje „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“, Jovana Divljaka, najveća joj je podrška kada je u pitanju njeno muzičko obrazovanje.

Ajna, kako smo već rekli studira. Treća je godina fakulteta, te nakon diplomiranja planira upisati i master. Svjesna je kako solo pjevanje u Bosni i Hercegovini nije toliko priznato, niti slušano, kao bilo gdje drugo u svijetu. Ukoliko bude u mogućnosti, kaže kako će pokušati otići vani. Koliko god je to žalosno za državu, te koliko god svi bježimo od toga da idemo odavde, ponekad smo primorani.

activezenica.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno