Zenica

Muzej: priče iz prošlosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Projekat „Priče iz prošlosti“ Muzej grada Zenice organizuje u saradnji sa fondacijom Kulturno naslijeđe bez granica (Cultural Heritage without Borders) s kojom Muzej već godinama uspješno sarađuje. Projekat je dio jednog od područja kojima se ova fondacija bavi, a to je rad sa osobama sa invaliditetom. Jedan od segmenata društva s kojima Muzej rado sarađuje i nastoji uključiti što je više moguće, je nevladin sektor i osobe s invaliditetom koje su često marginalizirane i nepravedno zanemarene.
Kroz ovaj projekt radimo sa dvije udruge koje se, svaka na svoj način, bave pitanjima i problemima osoba sa invaliditetom. Udruženje “Lotos” čiji je osnivač dr Aiša Smailbegović- Hadžihalilović radi s djecom s teškoćama u razvoju, dok udruženje “Budimo prijatelji” predstavlja dnevni centar za osobe starije od 18 godina koji imaju određene mentalne i fizičke poteškoće. U radionicama će učestvovati oko 20 osoba iz ova dva udruženja.
Naš cilj je, kroz niz radionica, uključiti te osobe u rad muzeja i dobiti od njih povratnu informaciju o tome kako je to iskustvo djelovalo na njih. Ideja vodilja cijelog projekta je atmosfera srednjovjekovne Bosne.

Planiramo pet radionica / događaja:
• Likovna radionica bojenja u kojoj će naši polaznici imati predloške sa srednjovjekovnim motivima koje će bojiti, a koji će kasnije biti korišteni u završnom događaju u sklopu izložbe pod nazivom “Priče iz prošlosti”
• Radionica izrade čestitki sa srednjovjekovnim motivima
• Plesna radionica učenja srednjovjekovnog plesa u Vranduku sa organizovanjem srednjovjekovnog ručka; plesne lekcije će biti organizirana uz pomoć ansambla “Fugato” iz Zenice
• Izlet u Travnik, gdje će naši sudionici posjetiti još jednu srednjovjekovnu utvrdu i muzej
• Zatvaranje događaja / konačna izložba sredinom oktobra 2015. gdje ćemo predstaviti njihove radove. Ovu manifestaciju ćemo vezati za Dan mentalnog zdravlja 10.10.2015.
Tijekom cijelog projekta ćemo snimati naše sudionike i njihove reakcije, dojmove i iskustva, i predstaviti ih kroz kratki dokumentarac.
Naglašavam da su prve dvije radionice već organizovane u muzeju u toku mjeseca augusta. Također je organizovan i izlet u Travnik 30.09.2015.

Vedrana Mioč, muzej Grada Zenice

fotoaparat 132



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno