Kultura

Muzej Grada Zenice: Postavljena izložba Memento mori (2020_edition) Lane Miličić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Posjetioci Muzeja Grada Zenica već nekoliko dana mogu uživati u izložbi MEMENTO MORI (2020_EDITION). izložba autorice Lane Miličić je otvorena za posjetioce od 26. novembra do 25. decembra, a prati rad i život kreativca/ umjetnika i bilo kojeg drugog pojedinca tokom pandemije.

– Izložba ima dva dijela. Jedan dio su grafički otisci (kombinovana tehnika) sa prikazima arhitekture. Ti radovi su nastali u Slovačkoj, Bratislava. Arhitektura kao nešto što vidimo iz daljine, a ono unutar nje nam je nepoznato. Arhitektura koja označava naše mjesto stanovanja, mjesto gdje živimo, stvaramo, radimo. Uvijek se vraćamo svojoj kući. Tokom pandemije su mnogi bili prisiljeni ostati u kući i suočiti se sa samim sobom i onim što ih okružuje. Sve ono što utiče na život pojedinca se nosi kući. Bili smo primorani organizovati svoje vrijeme i pronaći smisao u nečemu. Što bi značilo da ti arhitektonski crteži prikazuju naše ognjište, utočišće, jazbinu ili atelje i bilo šta drugo čemu se vraćamo da prikupimo svoju energiju. Kasnije tu obnovljenu energiju iznosimo u svijet i među druge ljude. Arhitektonski crteži predstavljaju naš svijet posmatran izvana, kaže autorica za Zenicablog.

Ono što je unutar te arhitekture jeste naš unutrašnji život i sve ono što smo mi. Taj unutrašnji svijet autorica Miličić je predstavila kroz video instalaciju. Kratki video snimci i određeni trenuci iz izolacije su sažeti u jedan video. Video montažu je radio Velid Agović. Muziku je radio Nadir Čajić. Lana kaže da je željela postaviti pitanje ljudima šta je to što su oni naučili o sebi tokom izolacije? Da li su organizovali taj unutrašnji svijet, da li su pokušali da bolje razumiju sebe i svoje okruženje? Koja će promjena nastupiti nakon što je stanje u svijetu stabilizuje i šta je ono što će svaka individua ponuditi svijetu kao bolje rješenje? Da li smo postali humaniji i svjesniji sebe, svoga uticaja na sve ostalo?

– Zbog toga ova video instalacija opisuje izolaciju koja može biti svrsishodna i ispunjena ukoliko smo mi spremni na to. Ovakva vrsta izolacije nam može dati odgovore na ono što želimo postati i šta je zaista vrijedno u našem životu. Koliko god je stanje neizvjesno i otežavajuće ono nas navodi na promjenu i to onu unutrašnju. Umjetnici su uzimali pojam memento mori da bi iznova podsjetili sebe i druge na umiranje fizičkog tijela, ali i ponavljanje svega u životu, kaže autorica i dodaje –

– MEMENTO MORI (2020_edition) sve nas treba podsjetiti da smo prolazni i da naše postojanje mora biti svrsishodno i kreativno. Trebamo biti dobri za sebe i za druge. Trebamo stvarati, učiti, voljeti, primjećivati bitne stvari i cijeniti ih. Kada pronađemo te vrline odlazimo u vanjski svijet i pravimo od njega bolje mjesto. Onda opet kupimo energiju iz vanjskog svijeta i vodimo je do našeg ateljea, tamo stvaramo, učimo, mijenjamo se i onda opet to nosimo u vanjski svijet i činimo ga boljim. Šta je to što ostaje iza nas, a da je bitno i za druge? Promjena započinje u nama, ističe Lana Miličić.

Lana Miličić je rođena 1992. god. i živi u Sarajevu. Magistrirala je slikarstva na Likovnoj akademiji u Sarajevu. Tokom studija bila je stipendista razmjene studenata u Italiji (Bari) i Slovačkoj (Bratislava). Na drugoj godini mastera bila je studentica industrijskog dizajna u Italiji, a na trećoj godini mastera bila je studentica Art dizajna u Slovačkoj. Dobitnica je nekoliko nagrada, kao i Srebrene značke koju Univerzitet u Sarajevu dodjeljuje najboljim studentima i studenticama. Imala je grupne i samostalne izlože u BiH i inostranstvu (Italija, Slovačka, Francuska), a učesnica je i na slikarskim kolonijama u BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno