Zenica

Muzej grada Zenice: “Muzeji su različitost i uključenost”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzej grada Zenice: “Muzeji su različitost i uključenost” – Muzej umjetosti Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine sarađujući sa stručnjacima iz domena specijalne pedagogije i lokalnom zajednicom, 2018/19 realizovao je obrazovni program za djecu iz spektra autizma pod nazivom „Plavi artizam“.

Pomenuta metodologija nedavno je prepoznata od strane Vijeća Evrope kao jedna od pozitivnih obrazovnih primjera u kontekstu kulturnog naslijeđa i kao takva Evropskoj javnosti će biti predstavljena u okviru „Strategija Evropskog kulturnog naslijeđa za 21 stoljeće“.

Šestomjesečni program težio je identificirati kognitivne barijere kod ciljne grupe i nastojao je razviti komunikacijske, kognitivne i socijalizacijske vještine učesnika posredstvom interakcije sa umjetničkim djelima iz kolekcije pomenutog muzeja.

Kroz ovaj proces nastalo je 35 umjetničkih radova u ugljenu, glini, drvetu, kolažu i ulju koji su Sarajevskoj javnosti predstavljeni putem izložbe „Plavi artizam“ u martu i aprilu 2019. godine.

U toku mjeseca oktobra 2020. godine, pomenuta izložba će gostovati u Muzeju grada Zenica čime će se obilježiti ovogodišnja tema ICOM Međunarodne manifestacije „Evropski dan i noć muzeja“ pod nazivom „Muzeji za različitost i uključenost“.

Saradnja između pomenutih muzeja nastavlja se i nakon gostovanja izložbe u obliku implementacije digitalnog oblika metodologije –  android aplikacije „ARTsee“ koja na alternativne načine interpretira muzejske eksponate djeci i mladima sa razvojnim teškoćama. Aplikacija je ispred Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine razvijena uz podršku Goethe Instituta i regionalne Akademije menadžmenta u kulturi i predstavlja značajan pomak u ostvarivanju kognitivne pristupačnosti muzejskim sadržajima društveno-senzibilnoj grupi djece i mladih sa razvojnim teškoćama.

Nadamo se da će „ARTsee“ aplikacija dati više razloga društveno – senzibilnoj grupi kojoj je namijenjena da posjeti Muzej grada Zenice, ali i da postane dodatni neformalni obrazovni alat u kućnoj upotrebi s obzirom na trenutnu situaciju koja vlada sa pandemijom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno