Kultura

Muzej grada Zenica ugostio izložbu radova štićenika Zavoda “Mjedenica” Sarajevo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzej grada Zenica prva je stanica prodajne izložbe “Nacrtajmo radost”, koju je oformilo Udruženje za edukaciju i razvoj civilnog društva “Bridge” iz Sarajeva. Sav prihod sa izložbe, koja će u prostoru zeničkog muzeja biti izložena narednih 10-ak dana, bit će uplaćen sarajevskom Zavodu “Mjedenica”, čiji su štićenici uz podršku aktivistica tog udruženja izradili sve izložene eksponate.

“Izložba je satkana od radova različitih stilova i materijala, koje smo koristili na našim radionicama sa djecom Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj “Mjedenica” iz Sarajeva. Pokušali smo da sve te radove objedinimo i počnemo neko svoje, malo putovanje, koje prve korake korača upravo u Zenici”, kaže saradnica “Bridgea” Zara Malićbegović.

Ona napominje kako u ovom trenutku još ne znaju u kojem će narednom gradu gostovati sa izložbom, ali izražava zahvalnost Muzeju grada Zenica, saradnicama i direktoru Adnadinu Jašareviću koji su im ustupili prostor te pomogli u postavljanju izložbe.

“Naravno, mi s ovim ne stajemo. Nastavit ćemo raditi s ovom djecom. Uvijek se kaže da su to djeca sa posebnim potrebama, ali ja ne volim taj izraz i kažem da su to djeca sa poteškoćama u razvoju, a mi im nastojimo te poteškoće, na neki način, olakšati. A njihove jedine posebne potrebe jesu da vole i budu voljeni. Mi im, na ovaj način, pokušavamo da kažemo da ih volimo i podržavamo”, ističe Malićbegović.

Slikanje na platnu, rad na foliji, izrada čestitki, sve što bi, napominje Malićbegović, moglo poboljšati motriku te djece te što bi ih moglo zainteresirati i učiniti ih sretnim, bile su teme radionica koje je vodila s kolegicama Hannom Dujmović i Merimom Pirijom iz Sarajeva.

“Sve su, ovo, autentični radovi te djece – naslikani, nacrtani njihovim rukama, a mi smo bili tu, samo, da im sugerišemo, pomognemo…Sve je bilo prepušteno njima, jer ideja je bila da se pokrene njihova kreativnost i rad, a ne da im se nešto servira na gotovo”, napominje ona.

Osim rada sa štićenicima “Mjedenice”, kaže Malićbegović, rade i sa djecom i odraslim u Dnevnom centru za djecu i odrasle u Žepču.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno