Kultura

Muzej grada Zenica partner u evropskom projektu ‘MADE IN – Platforma za suvremeni zanat i dizajn’

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzej grada Zenica jedini je bosanskohercegovački partner u velikom međunarodnom projektu “MADE IN – Platforma za suvremeni zanat i dizajn”, koji finansira Evropska komisija kroz pozive Kreativna Evropa – potvrdio je Feni direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević.

Platforma za savremeni zanat i dizajn – inicijativa za istraživanje, dizajn i naslijeđe koja potiče saradnju i razmjenu znanja između dizajnera i tradicionalnih i umjetničkih zanata, kao i drugih stručnjaka u poljima kulture i nauke, bit će izrađena u okviru ovog projekta koji će trajati sve do oktobra 2025. godine.

– U ovom projektu učestvuje deset muzeja iz Evrope, a nosilac projekta je Državna umjetnička zbirka i Muzej dekorativne umjetnosti iz Drezdena (Njemačka). Projekat se svodi na zaštitu tradicionalnih zanata. Ne radi se o revitalizaciji, nego o “živim zanatima”. Hoćemo da imamo dobro mapiranje tih zanata u cijeloj Bosni i Hercegovini, s naše tačke gledišta, ali nas prvenstveno zanima da se ulože sredstva u te zanate i da oni nastave život. To bi se moglo nazvati i kao živo naslijeđe BiH – kaže Jašarević.

Zanati se, ističe, čuvaju tako što “u njih ulaže država”, odnosno pomaže zanatliji da uprkos ekonomskoj nedostatnosti opstanu za nove generacije.

– Država mora pomoći sa raznim povlasticama da bi zanatlija održao svoj zanat. Nikome se to ne isplati, ali su to zanati koji predstavljaju kulturnu baštinu jedne države – smatra Jašarević.

U prvom ciklusu, napominje, bit će promovirana ručna izrada namještaja iz Konjica, kovana izrada metalnih predmeta iz Vareša te zanati karakteristični za Visoko.

– Za sve zainteresirane u prostoru Muzeja Grada Zenica organizirat ćemo i radionice. Bit će to radionice na kojima će se naše kolege i kolegice iz Muzeja Grada Zenica i udruženja građana koja se ovim bave upućivati u projekat. Radit će se na njihovom boljem mapiranju, prikupljat će se podaci, istraživati metode rada. To su radionice tog tipa, razgovarat ćemo sa stručnim osobama koje se bave etnologijom, zapravo zaštitom nematerijalne baštine. Naše kolegice iz Muzeja i Evropske unije će, na licu mjesta, kroz boravak od oko mjesec dana na terenu sa tim zanatlijama, učestvovati u radu zanatlija – najavljuje Jašarević.

Tom će se prilikom, dodaje, snimati proces izrade predmeta u zanatskim radionicama. Novi projekat je, dodaje, samo novi ciklus i predstavlja direktni nastavak ranijeg projekta “MADE IN Crafts–Design Narratives”, koji je trajao od 2018. do 2021. godine.

Platforma će se baviti pitanjima očuvanja zanatskog naslijeđa i istraživanja mogućnosti nove artikulacije utjelovljenog znanja akumuliranog u bogatom nasljeđu europskog zanatstva, kao i ispitivanjem mogućnosti diverzifikacije i prenamjene putem uzajamnog učenja i poticanjem novih načina mišljenja kroz savremene umjetničke i dizajnerske prakse.

Rezultati projekta bit će prezentirani putem publikacije, izložbi i web stranice – www.madein-platform.com, a novi ciklus je službeno započeo nedavnom konferencijom Crafting the Future – Budućnost zanatstva u organizaciji State Art Collections, Museum of Decorative Arts u Dresdenu (Državna umjetnička zbirka, Muzej dekorativne umjetnosti SKD).

Partneri u projektu su deset ustanova iz šest evropskih zemalja – Muzej za arhitekturu i dizajn i Centar Rog iz Ljubljane (Slovenija), Muzej grada Zenice (Bosna i Hercegovina), Drugo more iz Rijeke (Hrvatska), Muzej dekorativne umjetnosti iz Dresdena (Njemačka), Muzej za umjetnost i obrt i Oaza iz Zagreba (Hrvatska), Nova Iskra Creative Hub iz Beograda (Srbija), Passa Ao Futuro iz Lisabona (Portugal) i Univerzitet primijenjenih nauka Zwickau iz Schneeberga (Njemačka). Programi su otvoreni za zanatlije, dizajnere/ice, umjetnike/ce, istraživače/ice, kulturne i naučne uposlenike/ce te širu publiku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno