Kultura

Muzej Grada Zenica okončao prvu fazu rekonstrukcije stalne postavke “Zbirka savremenih medija”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzej grada Zenica, koji je tokom ljeta obnovio i novim sadržajima dopunio svoje stalne arheološke i istorijske postavke, ovih je dana okončao i prvu fazu rekonstrukciju stalne postavke “Zbirka savremenih medija 20. stoljeća”.

Direktor te gradske javne ustanove kulture Adnadin Jašarević istakao je da ova kolekcija sadrži fotoaparate, kamere, televizore, projektore, radio aparate, gramofone, filmske plakate, ploče, kasete…

-Prošlo je već 11 godina od otvorenja ove stalne postavke pa je bilo vrijeme za njeno redizajniranje, a što podrazumjeva mnogo novih predmeta izloženih na novi način. Svi izloženi predmeti idu u prostor, neće biti skriveni iza stakla, dakle na metalne vitrine. Većina je funkcionalna, pa posjetioci mogu i oslušnuti stari zvuk s radio aparata Melodija iz 1971. godine ili gramofona Kolumbija iz 1928. godine – kaže Jašarević.

Uz nove vitrine, postavljena je i nova rasvjeta, koja je usmjerena na izložene predmete te nove legende, a koje su ovog puta na tabletima.

– Naročit je novitet u postavci predstavljanje prvih kućnih računala, od Spectruma do Commodorea. Radove na redizajnu ove postavke dovršit ćemo do proljeća sljedeće godine – najavio je Jašarević.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno