Zločini

MUP ZDK: Rasvijetljena oba slučaja upotrebe vatrenog oružja u Zenici a svi akteri uhapšeni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

MUP ZDK: Rasvijetljena oba slučaja upotrebe vatrenog oružja u Zenici a svi akteri uhapšeni – Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, uspješno su rasvijetlili oba slučaja upotrebe vatrenog oružja koja su se dogodila tokom protekla dva dana na području Zenice, u kojim je jedno lice smrtno stradalo a dva lica zadobila lakše tjelesne povrede.

Nakon izvršenih uviđajnih radnji, službenici Sektora kriminalističke policije su došli do određenih indicija i kvalitetnih operativnih saznanja, koja su provjeravana i u pravcu kojih su preduzimane operativne aktivnosti brojnih policijskih timova angažovanih na otkrivanju i lišenju slobode lica koja su upotrijebila vatreno oružje, kao i svih drugih lica koja su se mogla dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Kao rezultat naznačenih aktivnosti, na području Grada Zenica, tokom proteklih nekoliko sati i noći, locirana su i lišena slobode četiri lica koja se dovode u vezu sa upotrebom vatrenog oružja, u kojoj su licu H.J., rođenom 1982. godine, iz Zenice, nanesene tjelesne povrede, usljed kojih je isto veče i preminulo u Kantonalnoj bolnici Zenica. U ovoj akciji policije lišena su slobode lica:

H.H., rođen 1987. godine, P.A., rođen 1994. godine, Č.S., rođen 1994. godine i Č.M., rođen 1992. godine, sva lica iz Zenice.

Od strane službenika policije, uhapšeno je sedam lica koja se sumnjiče da su učestvovala u pucnjavi koja se dogodila dana 10.08.2020. godine, oko 23,00 sati, u ulici Prve zeničke brigade, kada su dva lica zadobila lakše tjelesne povrede. Tačnije, policijski timovi su nakon intenzivne potrage locirali i lišili slobode sljedeća lica: A.A., rođen 1987. godine, B.H., rođen 1985. godine, O.M., rođen 1985. godine, G.A., rođen 1987. godine, V.M., rođen 1987. godine, S.E., rođen 1987. godine i H.A., rođen 1985. godine, sva lica iz Zenice.

Nad uhapšenim licima se u službenim psrostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona sprovodi kriminalistička obrada nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

U sklopu naznačenih aktivnosti, od strane policijskih timova, a u skladu sa naredbama Općinskog suda u Zenici, vršeni su pretresi stambenih objekata i putničkih motornih vozila koja koriste osumnjičena lica, radi pronalaska i oduzimanja predmeta i oružja, koji potiču iz izvršenih krivičnih djela i  koji će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

Ovdje je bitno napomenuti da su sva lica koja su u oviru naznačenih aktivnosti i istrage lišena slobode, od ranije poznata policiji kao počinioci prekršaja ili krivičnih djela.

Napominjemo da će na području Grada Zenica, u narednim danima,  od strane policijskih timova biti sprovođene pojačane kontrole i akcije, u okviru kojih će biti vršeni detaljni pregledi ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, lica u objektima, pojačane kontrole u saobraćaju,  kao i pojačane kontrole svih lica koja su bezbjednosno interesantna policijskim strukturama i koja su evidentirana kao izvršioci prekršaja i krivičnih djela.

Željeni efekat naznačenih aktivnosti je prvenstveno preventivno djelovanje, odnosno, sprečavanje i preveniranje krivičnih djela i prekršaja, ali i sancionisanje nedozvoljenih radnji pojedinaca i grupa, posebno u kontekstu nelegalnog držanja i nošenja oružja, kao i svih drugih nedozvoljenih predmeta, kako bi se unaprijedilo stanje bezbjednosti na području Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona i kako bi se lična i imovinska sigurnosti svih naših građana podigla na što veći nivo.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno