Zenica

Munib Husejnagić – Reagovanje na Odgovor Vlade Ze-Do kantona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Munib Husejnagić – Reagovanje na Odgovor Vlade Ze-Do kantona – Licemjerno je mene optužiti za politiziranje nakon što sam pokušao u redovnoj proceduri u tri navrata pokrenuti ovaj začarani krug oko izdavanja  garancija za vraćanje kredita za projekat  „Plava voda“.

Svjesno su izbjegavali detaljne odgovore na moja pitanja iako su od početka znali u čemu je problem. Sada kada smo došli u vremenski cajtnot, da se mora donijeti Odluka do kraja januara 2017.godine, mene optužuju za politiziranje jer sam javno progovorio o kočničarima projekta. Neshvatljivo je da više od godinu dana Vlada ne uradi ništa od kada je donesena skupštinska Odluka za koju su unaprijed znali da nije odgovarajuća i da ne obezbjeđuje nastavak ovog projekta. Svakako da  u svemu ovome svoju odgovornost snosi i prethodna gradska administracija jer se ponašala indolentno  i nije javno odreagovala prema Kantonu iako je također znala da donesena Odluka ne obezbijeđuje nastavak projekta „Plava voda“, tako da se stekao dojam da nisu ni previše zainteresovani   za realizaciju ovog projekta. Vlada Ze-Do kantona  i Gradska uprava Zenice su imali više od godinu dana da razjasne nastalu situaciju i dogovore modalitete garancije za vraćanje ino kredita, a po informacijama  sa  kolegija  Skupštine od petka, 27.01.2017. godine  niti jedna strana nije ništa uradila da dođe do sporazuma. Na žalost   sada smo jedino ostavljeni na milost kreditorima da se odobrovolje i prolongiraju rok za dostavu garancija, jer u petak, 27.01.2017. godine Kolegij Skupštine  Ze -Do kantona nije donio odluku da se  na dnevni red Skupštine zakazane za 30.01.2017.godine stavi problematika „Plava voda“, jer su članovi Kolegija iz SDA i HDZ-a bili suzdržani.

U nedostatku argumenata za nerad Vlade Ze – Do kantona po pitanju iznalaženja adekvatnog rješenja za nastavak realizacije projekta „Plava voda“, iako su znali razloge zastoja, jer sam ih ja i sam kroz svoja  poslanička pitanja poticao na to, oni u svom odgovoru pokušavaju krajnje bahato i neistinito mene javno diskreditovati. Ovo nije prvi put da to čine, zato ih posljednji put pozivam da to ne čine jer ću sljedeći put biti prisiljen  svoj dignitet braniti na sudu. Ovom prilikom ne želim detaljno govoriti o njihovim spletkama i podvalama, samo ću zbog građana u nekoliko rečenica reči o njihovim lažnim kvalifikacijama.

Notorna je laž da sam ja za vrijeme svog mandata napravio budžetski deficit  od 64 miliona. Istina je da je taj deficit bio 26,6 miliona što dokumentujem  službenim aktom  Ministarstva finansija od 19.01.2017.godine.  Nekorektno je da  deficit  od cca 10 miliona koji su napravili dok su oni (SDA) bili u Vladi do 31.06.2012.godine pripisuju meni. Namjerno obmanjuju javnost sa  lažnim ciframa deficita i neplaćenih obaveza jer te dvije stvari neupućeni sabiraju, a u stvari je logično da  će  iznos ostvarenog deficita   ostati  približno iznosu  neplaćenih računa. Kada govore  o neredovnim isplatama prema porodiljama, borcima i ostalim socijalnim kategorijama ponovo ističem da sam  za vrijeme mandata isplatio sve mjesečne tranše prema ovim kategorijama i dvije mjesečne tranše smanjio zatečeni zaostatak i to u vrijeme kada su  bili znatno smanjeni prilivi u budžetu, zbog poznatih nemira i prirodne  katastrofe koja nas je zadesila. Ova „Vlada na kredit“ nema pravo da nekom drži lekcije kada je za samo tri godine mandata sebi kroz budžet obezbjedila 70 miliona kredita. Jasno je svima da sam kojim slučajem podigao samo jedan kredit u iznosu od njihovog ovogodišnjeg kredita koji iznosi 30 miliona, mogao sam sve obaveze na vrijeme isplaćivati i još napraviti suficit.

Katastrofu  koju su SDA i satelitske partije napravile u „Krivaji“ Zavidovići u ratnom i poratnom periodu  imputirati meni za rad  u tom preduzeću od 6 mjeseci je krajnje nekorektno. Sistemski opljačkano preduzeće  od strane dobro poznatih njima bliskih tajkuna, nad kojim je proglašen stečaj sa neplaćenim doprinosima  radnicima 14 godina. Formirali ste „Krivaju 1884“ sa privatnim kapitalom, protuzakonito im ustupili oblovinu ispod tržišne cijene i tako doveli na rub propasti JP  „ŠPD“ Ze-Do kantona koje je postalo gubitaš , a njihovi radnici bez uplaćenog staža, a takođe  i općine ostale bez nadoknada za sječu šume, koje su poslije sudskim putem morali tražiti naplatu. Na kraju smo to vansudskom nagodbom u Protokolu o obračunu plaćanja regulisali između ŠPD-a i Općina  Ze-Do kantona.  Javno Vas pitam šta ste učinili da se počinioci procesuiraju za pronevjeru u Krivaji 1884 za skoro 20 miliona izvezenih proizvoda Krivaje, a da novci  na račun Krivaje nikada nisu uplaćeni. Lično sam kompletan set dokumentaciji vidio kod aktuelnog stečajnog  upravitelja „Krivaje“. Šta ste učinili za pronevjere roba iz 5 montažnih pogona u Americi itd.
Zbog javnosti moram istači nekoliko činjenica, a  koje vi iz Vlade Ze-Do kantona sigurno znate jer ste poslali po zadatku kantonalne inspektore da više mjeseci sve živo pretresu  i po svaku cijenu sudski procesuiraju. U „Krivaji- Mobel“ sam radio drugo polugodište 2015 godine. Istina je kada sam u junu 2015 godine stupio na dužnost  direktora nisu bili uplaćeni doprinosi na plate niti za jedan mjesec u toj godini. Za nepun mjesec rada, krajem juna isplaćena je prvi put  plata zajedno sa doprinosima  u toj godini. Odmah sam stupio  u kontakt sa  poreskom upravom i sačinio Protokol o obračunu plaćanja svih preostalih obaveza uz obezbjeđenje hipoteke za uredno vraćanje.  Nekoliko tranši  smo uplatili po protokolu, a štrajkovi su nas omeli da kompletan dug otplatimo.  Sa proglašenjem štrajka i totalne blokade ja sam otišao iz tog preduzeća.

Prije odlaska sam uspio sa stranim investitorom dogovoriti sve elemente ugovora i preseljenja cijele fabrike iz Njemačke u hale Krivaje, čime bi se postigla puna uposlenost i osigurao razvoj preduzeća i cijele lokalne zajednice. Na žalost bukvalno su otjerani i u vrlo kratkom periodu isti investitori svoj poslovnih plan ostvarili u Općini  Ključ.

I na kraju da vas obavijestim da je bio sudski proces i pokušaj da se okrivim po tri tačke prekršaja po kojim sam na kraju u potpunosti oslobođen od strane Općinskog suda u Zenici, a vjerujem da su i sami inspektori znali da će na kraju biti takav ishod.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini ZDK Munib Husejnagić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno