Zenica

Muftija zenički na Lastavici: Narod bez čvrstih i jakih autoriteta nema budućnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Budućnost pripada ustrajnim i hrabrim, takvi su Bošnjaci odbranili Bosnu, takvi se Bošnjaci okupljaju na Lastavici – poručio je danas hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Obraćajući se prisutnim na centralnoj svečanosti vjersko-kulturne manifestacije “Lastavica 2023” muftija je podsjetio da je Lastavica ime za hiljadugodišnje okupljalište i sabiralište Bošnjaka.

– U svojoj historiji Bošnjaci su kontinuirano okupljali na ovom mjestu samo su razlozi i ciljevi različiti. Nekada je to bilo zborište drevnih bogumila i pripadnika crkve bosanske. Kasnije su se stotinama godina okupljali da bi učili dovu Jednome Allahu Gospodaru svjetova i teferičili u prirodi. U doba socijalizma su se opet okupljali da bi se sjećali pobjede nad fašizmom i ustanak protiv fašističkog okupatora. U doba slobode ponovo je vraćena njena zadaća da se ljudi okupljaju oko zajedničkog dobra ovog naroda sa idejom slavljenja Allaha – kazao je muftija.

Dodao je da muslimani, pripadnici ummeta, i stanovnici zemlje Bosne “i kao takvi smo dobri Bošnjani ili Bošnjaci što je naše vijekovno ime koje nas vezuje sa ovim tlom na koje smo ponikli”.

– Dakle, svaka pripadnost i svaki identitet koji baštinimo jeste dio naše historije i treba ga njegovati i čuvati jer smo zbog ono što jesmo.

Zato je važna Lastavica jer je ona potvrda naše vezanosti za ovo tlo, za historiju koja nas je oblikovala.

Naša historija nije historija Arapa ili Iranaca, nije historija Afrike ili Azije. Oni imaju svoje prijatelje i neprijatelje, svoje bitke i poraze a mi imamo svoje. Lastavica je zato priča o toj historiji koja je samo naša i ničija više –  naglasio je on.

Istaknuo je da Lastavica ne potire niti negira hodočašća i toponime koji nas vežu u jedinstveni ummet islamski, kao što su sveta mjesta Meka i Medina.

– Ti toponimi i naša okrenutost tim mjestima jesu dokazi našeg članstva u ummetu Muhamedovom i mi od toga ne odustajemo. Lastavica nas povezuje sa našim precima iz crkve bosanske koji su također vodili krvave borbe za vlastiti opstanak protiv istočnih i zapadnih susjeda. I onda kao i danas naše komšije slali su i uhode i vojske na naše pretke neovisno od toga što nisu muslimani bili. Naš islamijjet nije njima problem. Problem im je naše postojanje, naša posebnost i naša želja da sami uređujemo vlastiti život. Naša vjera im nije problem jer su bili naši katili i za vrijeme crkve bosanske, i u doba osmanlija a nisu nas voljeli ni onda kada smo bezbrižno u doba socijalizma slušali bajke o bratstvu i jedinstvu i čvrsto vjerovali u njih – akcentirao je muftija zenički.

Podsjećajući na riječi reisul-uleme Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića “upamet Bošnjaci”, muftija je naglasio da je pitanje za svakoga od nas da li ćemo ga poslušati ili će i njegove riječi otići sa ovim bosanskim vjetrom.

– Rekao sam da njima naša vjera nije problem nego naša posebnosti i želja da sami određujemo svoju sudbinu. Vjera im je problem i kao veza koja nas okuplja i integriše u koherentnu i stabilnu zajednicu i kao motivacijska snaga da se borimo i izdržimo sve udare koji stoje pred nama. Jedna narodna pjesma veli -kuj me živote kuj. Ako sam željezo sijevniću, ako sam kamen puknuću. Ako sam mumin izdržaću.

Upravo ta vjera i duhovnost koju nosimo u sebi i koju su nam naše majke majčinim mlijekom usadile omogućile su nam snagu da izdržimo sve udare i sačuvamo Bosnu u sebi i sebe u Bosni. Upravo tome nas uči i Lastavica – poručio je, između ostalog, muftija Dizdarević.

Podsjetio je da je baš na ovom mjestu 1992. izvršeno postrojavanje muslimanskih snaga, što je bila jezgra iz koje je nastala Sedma muslimanska brigada, jedna od najslavnijih brigada Armije.

– Iz susjednog sela Arnauti je prvi šehid našeg grada rahmetli Semir Arnaut a iz Puhovca je prvi zlatni liljan Bosne i Hercegovine rahmetli Senaid Pašalić. To su činjenice koje puno govore o ljudima koji žive podno ovih brda – kazao je muftija.

Muftija je ukazao i na to šta nam Kur’an poručuje i preporučuje za današnje vrijeme.

– Nedavno sam se ponovo naišao na ajet koji me je otrijeznio kao da sam ga prvi put proučio a stotinu puta sam preko njega prešao. To je 46. ajet iz sure Enfal – I pokoravajte se Allahu i poslaniku Njegovu, i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali. I budite izdržljivi. Jer Allah je doista na strani izdržljivih – naveo je muftija.

Dodao je da “ovaj ajet kao da je objavljen sada i kao da je objavljen Bošnjacima osobito našim liderima”.

– Budimo pokori Allahu i Njegovu vjerovjesniku i tako ustrojimo jasnu hijerarhiju vodstva.

Narod bez čvrstih i jakih autoriteta nema budućnosti. Nakon toga, prestanite sa svađama i besmislenim međusobnim optuživanjima, jer ćemo tako izgubiti dah i vjetar potreban za opstanak i borbu sa dušmanima.

Imate bošnjačkih političara koji jedni o drugima tako teške riječi govore a sa našim dušmanima pozovaju na kompromis, saradnju, razumiejvanje i relaksaciju. To je potpuno u suprotnosti sa duhom Kur’ana koji traži rahmet međusobnim odnosima  a šiddet i snagu sa dušmanima. Ovaj narod treba poštovati samo one koji više rade a manje se međusobno svađaju i koji svoju energiju okreću prvo prema dušmanima a tek onda jedni prema drugima. I onda budimo ustrajni u realizaciji vlastitih ciljeva i strateških opredjeljenja. Budućnost ne pripada lohotnim i slabim – poručio je na Lastavici muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

(Preporod.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno