Zenica

Muftija zenički gost na Omladinskoj tribini “Muhamed Seid Serdarević”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Redovna omladinska tribina “Muhamed Seid Serdarević” održana je 27. januara 2023. godine u Ensar džamiji u Zenici, a gost tribine bio je muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Tribini i omladinskom druženju poslije tribine prisustvovao je veliki broj mlađih i starijih džematlija, a Muftija zenički se u svom obraćanju osvrnuo da društveni kontekst u kojem živimo te komunikacijske i anomalije u međuljudskim odnosima. “Jedna predaja kaže: Sa prijateljem prijateljuj umjereno, sa neprijateljem neprijateljuj umjereno. Zbog čega? Jer ti prijatelj može postati neprijatelj kao što i neprijatelj može postati prijatelj. Kada bismo ovu predaju primjenili, mnoge naše odnose i relacije bismo postavili drugačije” – poručio je muftija Dizdarević.

“Mi o Poslaniku govorimo kao o nekome ko je donio objavu, da je ljude podučio spoznaji Allaha, podučio nas kako živjeti na dunjaluku, ali mnogi zaboravljaju činjenicu da je Poslanik, a.s., bio i vrhunski diplomata. Čak, jedna od najvažnijih stvari zbog kojih je Muhamed, a.s., bio uzdignut u odnosu na ostale poslanike, je upravo njegov diplomatski potencijal. Prisjetite se, taj potencijal je bio prisutan dok je on još bio mladić. Diplomatski potencijal je ustvari umijeće pravljenja kompromisa. Sjetimo se da su okorjele Mekkelije iz džahilijjeta obnavljali zidove Kabe nakon poplave pa je došao trenutak da vrate Hadžerul-esved na njegovo mjesto. Svako od njih je vjerovao da je njegovo pleme najpreče i smatrao je da je on taj koji treba da vrati kamen u ugao Kabe. Došlo je do velikih problema i sukoba, a na kraju su rekli, neka nam presudi prvi koji naiđe. Potrefilo se da je ušao mladi Muhammed, Poslanik, a.s., i presuđuje sljedeće: stavit ćemo Hadžerul-esved na jedno platno i svako pleme će uzeti za jedan kraj i zajedno ćemo ga donijeti na to mjesto. I time je spasio njihove glave, ali je spasio i glave mnogih drugih koji bi poginuli u krvnoj osveti. Ova činjenica nam govori da je Muhamed, a.s., pored toga što je bio Resuli-Ekrem, bio i Hakem – mudrac.”



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno