Ljudi

Muftija Mevludin ef. Dizdarević: Manji broj paradžemata nastavio je sa određenim vjerskim aktivnostima u nekim mjestima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muftija Mevludin ef. Dizdarević: Manji broj paradžemata nastavio je sa određenim vjerskim aktivnostima u nekim mjestima – Bez isključivanja društvenih, ekonomskih, političkih pa i geopolitičkih faktora teško je ustvrditi da smo problem nasilnog ekstremizma do kraja riješili, kaže muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević

  • Šta za Vas znači današnja svečana dodjela murasele?

– Dodjela murasele je nedvojbeno značajan događaj kako za mene lično, tako i za Islamsku zajednicu, ali i za širu društvenu, kulturnu i političku zajednicu. Smatram da je mnogo važnija poruka svima unutar i van IZBiH da se požrtvovan rad, obrazovanje i doprinos i dalje visoko cijene i prepoznaju. Za mene lično, važna je kao vid priznanja mom dosadašnjem radu na ranijim pozicijama i zadacima koji su mi povjeravani unutar Islamske zajednice i naporu na kontinuiranom ličnom i intelektualnom usavršavanju. Svakom čovjeku je značajno prepoznavanje određenih napora i socijalna vidljivost koja iz toga proizlazi. Stoga je ovo velika čast koja se ukazuje rijetkima. Ali nijedna čast ne smije ići bez odgovornosti koja iz toga proizlazi. Ustvari, ko nije svjestan odgovornosti, nema pravo ni na počasti koje određena pozicija nudi. Stoga ovo doživljavam i kao breme koje mi je stavljeno na pleća i koje valja uznijeti uz liticu historije sa što je moguće više ljudskog i profesionalnog dostojanstva.

Zajedničko dobro

Međutim, imenovanje na poziciju muftije i konsekventna svečanost dodjele murasele ima i svoje šire društvene implikacije. Naime, Islamska zajednica baštini značajan autoritet u našem narodu i simbolički kapital koji se ne može ignorirati. Stoga je ovaj čin važan i za zajednicu u cjelini.

  • Da li će biti promjena u radu Muftiluka zeničkog?

– Novo doba zahtijeva stanovite inovacije u radu i nove projekte koji će biti od koristi za muslimane i sve građene našeg muftiluka. Naše društvo prolazi stalne mijene i suočava se sa mnogovrsnim izazovima koji tište naše džematlije. Imami osjećaju svaki damar našeg čovjeka i stoga je potrebno uvoditi stalne inovacije kako bismo postavili jasnije putokaze u duhovnim i kulturološkim putovanjima našeg čovjeka. Muftijstvo zeničko ima svoj ustavni i zakonski okvir unutar IZ-a u kojem se valja kretati i djelovati. Ustavna nadležnost podrazumijeva usmjeravanje i rukovođenje politikom Islamske zajednice na širokom terenu koji presijeca kantonalne i entitetske međe. Stoga, svaka promjena treba da bude dobro promišljena i temeljito odvagana. Naše muftijstvo pokriva sedam medžlisa sa više od 200 glavnih imama, imama, izvršnih i džematskih odbora. Na našem području djeluje više od 150 vjeroučitelja od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja. U Zenici imamo značajnu akademsku ustanovu Islamski pedagoški fakultet sa brojnim nastavnim osobljem i studentima. Ovo je veliki i složen mehanizam koji daje značajan doprinos obrazovnom, kulturnom, duhovnom i svakom drugom razvoju društva. U ranijem periodu napravljeni su značajni iskoraci u infrastrukturnom i organizacionom ustrojstvu Muftijstva. Muftije hafiz prof. dr. Halil Mehtić i doc. dr. Ejub Dautović su svojim intelektualnim i duhovnim integritetom ostavili duboku brazdu u vjerskom i kulturnom životu ovih prostora. I mi kao zajednica zaista moramo prepoznati taj trud i doprinos. U tom pogledu nastojat ćemo nastaviti sa dobrom praksom i projektima koji su pokazali svoju relevantnost i potentnost.

  • U Vašem kabinetu ste primili najznačajnije ličnosti naše društveno-političke zajednice, među njima i premijera Kantona Mirzu Ganića sa ministrima i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. Kako ste to razumjeli u kontekstu ranijih stavova?

– Zadaća svih nas jeste da služimo ljudima i unapređujemo stanje ljudi u svakom smislu. Prije svega da još jednom zahvalim svima onima koji su došli i onima koji će doći. Svakako zahvalnost dugujem i pomenutim osobama koje su važne karike u političkom životu Zenice i Kantona. Doživljavam to kao vid ličnog priznanja, ali prije svega kao vid poštovanja IZ-a i institucije muftije kao takve. Dakako, izbor tako značajne pozicije i ličnosti kao što je muftija ponekad donosi i stanovite prijepore s obzirom na ukupnu pozicioniranost Islamske zajednice i njen značajni simbolički i društveni kapital i uticaj. Za svaku poziciju koja se dodjeljuje imaju i oponenti i proponenti i to samo kazuje da društvena zajednica prepoznaje njenu važnost. I meni lično se neki izbori mogu sviđati ili ne, ali kao vid demokratske i institucionalne kulture nužno je to shvatiti kao sasvim normalan proces. Mi koji jesmo faktori u društvenom životu moramo biti spremni sve svoje lične stavove i moguće emocionalne uklone podrediti zajedničkom dobru našeg naroda, društva i države. Ko to nije spreman, mislim da nema pravo ni da pretenduje na značajne pozicije.

  • Na vašem području djeluju određeni paradžemati. Koliko otežavaju rad IZ-a?

– Islamska zajednica je u prethodnom periodu uradila ogroman posao na rješavanju ovog pitanja. Ono što smatramo važnim je da smo nastojali osvijestiti da postoji značajna razlika između ekstremnog razumijevanja vjere i nasilnog ekstremizma. Moguće je da neka osoba ima ekstremne stavove, ali da nije nasilna i ne poziva na nasilje. Tada je on samo ideološki problem i kao takav je izazov za umjerene pripadnike Islamske zajednice. Na drugoj strani, nasilni ekstremizam je dominantni izazov za državne strukture i one treba da se bave sa njim. Treba znati da je većina paradžemata koja je egzistirala na našem području potpisala sporazum sa Islamskom zajednicom i prestala sa aktivnostima, na čemu im zahvaljujemo. Pokazali su odgovornost spram IZ-a i spram ovog naroda kojem ne treba daljnje raslojavanje i podjele. Pored toga, jedan manji broj odbio je sklopiti ugovor sa IZ-om i nastavio sa određenim vjerskim aktivnostima u nekim mjestima, a neki su se sami ugasili kao što je paradžemat u Orahovici. Mi ćemo nastaviti kontinuirano raditi sa ovim zajednicama i osobama koje se tu okupljaju kako bismo napravili dogovor na obostrano zadovoljstvo. Ovo pitanje je vrlo važno za IZ, ali i državu u cjelini.

Manipulativni potencijal

Afera sa vrbovanjem nekih muslimana i pritisci koji su na neke državljane BiH vršeni od nekih stranih obavještajnih službi pokazuju manipulativni potencijal ovih skupina kojeg moramo biti svjesni. Mislim da ni njima nije u interesu da budu zloupotrebljavani od neprijatelja ove države i našeg naroda u cjelini. No da budemo do kraja jasni. Ponekad je potrebno isušiti močvaru da bismo se riješili komaraca. Naime, po mom skromnom sudu, bez isključivanja društvenih, ekonomskih, političkih pa i geopolitičkih faktora teško je ustvrditi da smo problem nasilnog ekstremizma do kraja riješili. Naprosto, mnogi socijalni uvjeti, ekonomska deprivacija, nezaposlenost, posttraumatski sindrom i brojni drugi samo su neki faktori koji uvjetuju eskalaciju ovog problema. Ukoliko uspostavimo snažniju državnu strukturu, čvršću ekonomsku zajednicu, smanjimo nezaposlenost, ustabilimo političke odnose, tada će i ovaj problem biti skinut sa dnevnog reda. Ali za to treba da damo svi svoj doprinos i strukture IZ-a, ali i svi ostali faktori u društvu.

Razgovarao: Mirza Dajić / Oslobođenje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno