Ljudi

Muftija Dizdarević na skupu predstavnika vjerskih zajednica Balkana u Bugarskoj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U bugarskom gradu Varna danas je održan deveti skup predstavnika vjerskih zajednica Balkana, a tema ovogodšnjeg susreta bila je “Uloga vjere i vjerskih lidera u izgradnji mira i sigurnosti u zemljama Balkana”.

Skup je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Dijaneta Republike Turske Ali Erbaša.

Islamsku zajednicu (IZ) Bosne i Hercegovine predstavljao je muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević, koji je bio izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

Susretu su prisustvovali i muftija ljubljanski mr. Nevzet Porić i zamjenik zagrebačkog muftije Mevludi Arslani.

Također, bili su prisutni i muftija Kosova, reisul-ulema IZ Sjeverne Makedonije, reis IZ u Crnoj Gori, muftija bugarski i drugi.

Muftija Dizdarević je ovom prilikom prisutnim prenio selame reisul uleme Kavazovića i razjasnio neke temeljne pravce djelovanja Islamske zajednice na implementiranju mira u Bosni i Hercegovini, a i šire.

Naglašeno je da je mir temeljna ideja islama ali i nalog historijske odgovornosti usljed geopoitičkih previranja koje svjedočimo u Ukrajini i što prijeti daljnjoj eskalaciji.

Na kraju su usvojeni zaključci zajedničkog djelovanja na polju promocije mira i suživota.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno