Info

Mučnina na putu

Evo kako zavaravamo mozak da misli da je otrovan
Evo kako zavaravamo mozak da misli da je otrovan
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mučnina na putu- Putovanje u nama izaziva mučninu jer moderni prijevoz zavarava mozak da smo otrovani, tvrde neuroznanstvenici.

Boravak u automobilu, vlaku, na brodu ili u avionu šalje kontradiktorne signale mozgu koje izazivaju reakciju nalik onoj kakva se javlja kad je čovjek otrovan. Dr. Dean Burnett sa Sveučilišta Cardiff rekao je da se osjećaj mučnine javlja jer mozak misli da tijelo treba izbaciti toksine kroz povraćanje.

Zapravo se radi o tome da mišići mozgu šalju jednu informaciju (prema kojoj se tijelo ne kreće), a uši drugu (one osjećaju pokret u prijevoznom sredstvu). Dr. Burnett je rekao da tijelo još nije dovoljno evoluiralo da bi se nosilo s osjećajem vožnje prilikom čega se tijelo miče bez da samo proizvodi pokrete.

‘Kad smo u vozilu kao što je auto, vlak ili posebno brod, zapravo se fizički ne mičete. Mišići govore da su u stanju mirovanja. Sjedite li u brodu, promatrate statično okruženje pa ni oči ne dobivaju informaciju da se krećete. Međutim, tekućina u uhu poštuje zakone fizike, a ona se na neki način miče na sve strane jer se zapravo i vi mičete. Tako mozak prima kontradiktorne poruke. Od mišića i očiju dobiva poruke da su u stanju mirovanja, a senzori za ravnotežu šalju suprotne informacije. Kad to stavimo u kontekst evolucije, jedina stvar koja može uzrokovati takvo osjetilno neslaganje je neurotoksin ili otrov. Zato mozak misli da je otrovan, a prva stvar koju će u tom slučaju pokušati napraviti jest riješiti se otrova – povraćanjem.’

Objasnio je da čitanje u automobilu još pogoršava taj osjećaj mučnine jer su oči fokusirane na vrlo malen, statičan prostor i ni na koji način ne šalju mozgu poruku o kretanju.

Osjećaj mučnine po toj se logici može umanjiti gledanjem kroz prozor jer time ipak pokazujemo mozgu da se krećemo.

Pričajući o svojoj novoj knjizi ‘Mozak idiot: što vaša glava zapravo radi’, Burnett je za Daily Mail rekao da se s vremenom i godinama mozak prilagodi i uspješnije prepoznaje suptilne signale dok su djeca podložnija putnim mučninama jer im se mozak još uvijek razvija.

Još uvijek nemaju odgovor na pitanje zašto neki ljudi pate od mučnina tijekom putovanja, a neki ne, no postoji još neodgovorenih pitanja vezanih uz utjecaj modernog života na mozak. Primjerice, jet-leg je također reakcija mozga na dezorijentaciju koja se javlja prelaskom u drugu vremensku zonu i promjenu dana/noći.

jutranji.hr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno