Ljudi

Muamer Spahić: Rješenja ne mogu doći preko noći

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muamer Spahić: Rješenja ne mogu doći preko noći – Predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini Muamer Spahić govori o prvoj godini rada ove zajednice i Salonu akademske knjige kao jednoj od reprezentativnijih aktivnosti ove zajednice –

Na izmaku smo prve godine rada Zajednice izdavača; kako gledate na proteklu godinu rada i koliko su se stvari promijenile u izdavačkoj djelatnosti u tom periodu?

– Probleme koji se u našoj kulturi i kreativnoj industriji gomilaju godinama teško je riješiti preko noći. Zato će nam svima trebati mnogo više pameti, vremena, rada i strpljenja. Nismo, dakle, ni očekivali da će se problemi bh. izdavaštva tako brzo i jednostavno rješavati, ali nekih malih pomaka ipak ima. Ove godine dobili smo podršku Fondacije za izdavaštvo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za organiziran nastup i predstavljanje bh. knjiga i autora na regionalnim sajmovima u Beogradu, Podgorici i Zagrebu. Kantonalno ministarstvo kulture u Sarajevu izdvojilo je značajno veća sredstva namijenjena izdavaštvu, što svakako ohrabruje. Zajedno s BKC-om organizirali smo sadržajan i za nas izdavače veoma važan sajam knjiga – KUN (Knjige u nišama), kolege iz Buybooka napravile su sjajan književni festival BOOKSTAN, a pred nama je i Salon akademske knjige.

Početi razgovarati

Čini mi se da je napravljen mali pomak i u percepciji javnosti problema bh. izdavaštva, kao i u razumijevanju važnosti knjige i kulture čitanja za cjelokupno društvo.

Je li se okvir udruživanja neovisnih izdavača pokazao uspješnim; koliko je lakše rješavati probleme izdavačke djelatnosti prema takvim modelima?

– Mislim da je jedan od razloga zbog kojih se trenutno nalazimo u ovakvom stanju nedostatak institucionalnog organiziranja izdavača u posljednjih 20-ak godina. Ono po čemu je naša Zajednica drugačija od dosadašnjeg institucionalnog predstavljanja jeste to što je čine izdavači kojima je izdavaštvo jedina djelatnost, ono od čega žive, koji se duže vrijeme kontinuirano bave objavljivanjem estetski vrijednih i društveno korisnih knjiga i koji su uprkos društvenoj nebrizi i teškim tržišnim uvjetima, uspjeli opstati i očuvati visoke profesionalne izdavačke standarde. Zajednica je dobar okvir da, za početak, mi izdavači međusobno počnemo razgovarati, zajednički definirati prioritete, ciljeve, koordinirati akcije… Puno je prednosti takvog modela. Organiziranim nastupom institucije zadužene za rješavanje problema u izdavaštvu ozbiljnije nas doživljavaju, javnost je senzibilnija, s više razumijevanja prihvata naše argumente, stavove i probleme. Otvara se i puno prostora za saradnju sa sličnim institucijama i fondovima u inozemstvu… Sve u svemu, uprkos nizu problema i poteškoća koje nas prate, osnivanje Zajednice čini mi se punim pogotkom i važnim korakom na putu oživljavanja bh. izdavaštva.

Postoje li pomaci u sistematskom rješavanju problema izdavaštva u našoj zemlji, najprije u pogledu PDV-a, ali i drugih problema?

– Kad je riječ o PDV-u, mislim da su tu stvari “zabetonirane” na duži period i mi smo u Zajednici odlučili da za sada ne trošimo previše energije na to. Koncentriramo se na ono što zaista možemo uraditi i promijeniti. U ovom trenutku insistiramo na tome da se barem dio sredstava prikupljenih oporezivanjem kreativne industrije kroz različite fondove vrati bh. kulturi. Naši su članovi PDV-obveznici koji plaćaju velike iznose poreza svaki mjesec. Mi u Zajednici izdavača smatramo da je sasvim legitimno tražiti da nam se barem dio tih sredstava vrati kroz otkup društveno vrijednih knjiga i finansiranje drugih izdavačkih projekata.

Šta bi bilo najbolje rješenje u ovom trenutku kada su u pitanju izazovi bh. izdavaštva?

– Prije svega, treba povećati potpore za objavljivanje društveno vrijednih knjiga i promociju naših autora kroz fondacije za izdavaštvo i bibliotečku djelatnost. Obje ove fondacije trenutno raspolažu sramotno malim sredstvima kojima se ne može ništa ozbiljnije uraditi. Trenutna federalna Vlada apsolutno nema razumijevanja za to i u nekoliko navrata do sada odbila je prijedloge za povećanje tog iznosa koji je, da još jednom ponovim, višestruko manji nego što je bio prije desetak godina.

Ključne poluge

Da stvari budu još žalosnije, radi se o sredstvima čiji iznos u federalnom budžetu doslovno predstavlja statističku grešku. Kod onih koji odlučuju o tome očito ne postoji svijest da je kultura strateški važna za naše društvo, jer iako je to dugotrajan, spor i često nevidljiv proces, jedino se kroz kulturu stvari mogu suštinski mijenjati i unaprijediti. Pogledajte samo na proces odlaska iz zemlje. Sad je već očito da ljudi ne odlaze samo iz ekonomskih razloga, pa ekonomski odgovor nije jedini kojim se taj proces može zaustaviti. Nisam prvi koji misli da su kultura i obrazovanje ključne poluge stvarnih promjena u društvu i zato je krajnje vrijeme da se prepozna taj potencijal.

Zajednica izdavača organizira s Ministarstvom obrazovanja i nauke FBiH u Mostaru prvi Salon akademske knjige; kako gledate na ovu manifestaciju i šta ona donosi?

– Raduje me da je Zajednica izdavača/nakladnika u BiH dio tog projekta. Akademska knjiga svugdje u svijetu važan je segment izdavaštva. Neki od najvažnijih i najuspješnijih svjetskih izdavača upravo su izdavači stručne knjige. Najzaslužniji za taj projekt jesu Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i naš kolega Dragan Marković iz University Pressa. Ministrica Elvira Dilberović prepoznala je važnost ovog projekta i to su oni ohrabrujući signali koje mi izdavači dobijamo da će pozicija knjige u našem društvu stvarno biti bolja.

Zajednica izdavača protekle godine organizirala je i sajam Knjige u nišama, koji ste već pomenuli, hoće li manifestacija biti održana i ove godine, te kakvi su vam planovi u pogledu nje?

– S BKC-om ovih dana privodimo kraju konačne dogovore oko narednog KUN-a, koji bi i ove godine trebao biti otvoren 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Uprkos nekim nedostacima i propustima, mislim da smo prošle godine organizirali jedan dobar i uspješan sajam. KUN je profilski okrenut bh. izdavačima i autorima i to ga čini drugačijim (ja bih rekao i važnijim) od drugih sajmova. Posebno je važno to što tako organiziran i koncipiran pravi odmak od pošasti uličnih sajmova koji nama izdavačima čine golemu štetu. Nadamo se da će ovogodišnji KUN biti po svemu bolji i uspješniji od prošlogodišnjeg.

Razgovarao: Đorđe Krajišnik, Oslobođenje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno