Zenica

Mostovi Prijateljstva: u 2016. realizovali 44 projekta i aktivnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mostovi Prijateljstva: u 2016. realizovali 44 projekta i aktivnosti- Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica je od osnivanja udruženja (2011 godine), realizovala veliki broj aktivnosti i projekata. Mostovi Prijateljstva su postali prepoznatljivi sa svojim aktivnostima i projektima ne samo u BiH već i mnogo šire.

2016 godina je po broju uspješnih aktivnosti i projekata do sada najuspješnija godina rada Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica. Naša organizacija je osnovana sa ciljem da realizacijom projekata ojačamo međunarodnu saradnju između BiH i prijateljskih država, a takođe, da realizujući aktivnosti humanitarnog, edukativnog, kulturnog, sportskog karaktera širom BiH obnovimo veze koje su postojale između općina, naselja, regija prije agresije na BiH.

Veliki broj aktivnosti smo realizovali u saradnji sa institucijama i organizacijama iz Republike Turske, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Veliki dio aktivnosti smo realizovali u općinama širom BiH gdje smo posjetili 13 povratničkih naselja i organizovali programe pod nazivom „Obnovimo mostove prijateljstva u BiH-Podrška održivom povratku“, u kojim su učestvovali veliki broj mladih ljudi, umjetnika, muzičara, glumaca.
Tokom 2016 godine smo potpisali i memorandume o saradnji i partnerstvu sa nevladinim organizacijama iz Srbije ( Bošnjačko nacionalno Vijeće Sandžaka), Hrvatske (BNV Preporod Grada Splita, Vijeće nacionalne manjine Bošnjaka Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita), Makedonije ( nevladina organizacija HEDEF-Debar). Takođe smo potpisali i memorandum o saradnji sa ministarstvom za obrazovanja, nauku i kulturu i sport ZDK sa kojim odlično sarađujemo.

Tokom 2016 godine smo uspostavili dobru saradnju sa Crvenim polumjesecem Republike Turske, institucijama Republike Turske u BiH, Univerzitetom 18 mart-Cannakalle, sa općinama u Republici Turskoj ( Uskudar, Karšijaka, Lapseki, Karesi, Fethiye),općinama iz BiH (Visoko,Tešanj, Busovača, Bužim, Vukosavlje), Hrvatske (Grad Split), Slovenije (Slovenj Gradec), Crne Gore (Rožaje), Srbije (Novi Pazar).
Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica je tokom 2016 godine realizovala i veliki broj aktivnosti i projekata vjerskog karaktera tokom mjeseca Ramazana zahvaljujući našim prijateljima i partnerima iz Republike Turske, Belgije, BiH (organizovanje iftara u Zenici,Nemili,Maglaju,Rogatici,Srebrenici-Potočari) i Kurban Bajrama ( podjela kurbanskog mesa -Zenica, Kakanj,Busovača, Kiseljak, Maglaj,Zavidovići, Rogatica, Goražde, Ustikolina).

Svi navedeni projekti i aktivnosti su postigli svoj cilj, a cilj Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica jeste da pravi, jača i obnavlja mostove prijateljstva posebno u BiH i sa prijateljskim državama.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva iz Zenice će nastaviti realizovati projekat posjete povratničkim naseljima, kao i projekte koje već tradicionalno već nekoliko godina realizujemo ili smo

suorganizatori,a takođe će nastaviti saradnju sa partnerskim organizacijama, institucijama iz BiH i svijeta.

Spisak realizovanih projekata i aktivnosti u 2016 godini:

JANUAR

1. Posjeta općini Tešanj i susret sa načelnikom Suadom Huskićem i njegovim saradnicima.
2. Posjeta delegacije Mostova Prijateljstva Sloveniji i općini Slovenj Gradec i susret sa načelnikom Andrej Časom i njegovim saradnicima.
3. Realizovana posjeta povratničkom naselju Kamenica kod Teslića (organizovan muzički program).

FEBRUAR

4. Mostovi Prijateljstva bili domaćini delegaciji novinske agencije Anadolija i TRT.
5. Realizovana posjeta povratničkom naselju Jakeš-općina Vukosavlje sa turskim ambasadorom (realizovan kulturno-umjetnički program).
6. Realizovana posjeta povratnicima u općini Prnjavor zajedno sa načelnikom općine Tešanj (organizovan kulturno-umjetnički program).
7. Mostovi Prijateljstva su bili suorganizatori manifestacije “Noć tursko-bosanskog prijateljstva u Zavidovićima“.
8. Realizovana posjeta povratničkom naselju Janja gdje organizovana manifestacija povodom Dana Nezavisnosti BiH.

MART

9.Delegacija Mostova Prijateljstva posjetila Republiku Tursku i općine Lapseki, Canakalle, Karšijaka-Izmir, Fethiye, Karesi-Balikesir, Cekmekoy-Istanbul(susreti sa načelnicima, predstavnicima institucija, nevladinih organizacija).
10.Putovanje u Makedoniju-Skoplje gdje smo potpisali memorandum o saradnji sa nevladinom turskom organizacijom HEDEF iz Debra.
11.Posjeta i učešće na promociji osnivanja Fondacije HIFS u Švicarskoj-Lucern koja je partner Mostova Prijateljstva.
12.Mostovi Prijateljstva bili domaćini u Zenici delegaciji predstavnika nacionalnih manjina Bošnjaka Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

APRIL

13. Realizovana posjeta povratničkom naselju Kozarac kod Prijedora (organizovan kulturno-umjetničkim program).
14. Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica su bili jedni od suorganizatora velike manifestacije “Dan djeteta“ u Areni u Zenici, na kojoj je bilo prisutno preko 6000 djece iz cijele BiH. Glavni organizator manifestacije bila je Turska ambasada i turske institucije u BiH.
15. Posjeta delegacije Mostova Prijateljstva Crnoj Gori-općini Rožaje i Sandžaku-Novi Pazar i susret sa načelnikom Rožaja Ejupom Nurkićem i sa predstavnicima BNV Sandžaka u Novom Pazaru (razgovori o zajedničkoj saradnji i projektima).
16. Posjeta općini Visoko 50 članova delegacije Mostova Prijateljstva i prisustvo na svečanom otvaranju kulturnog centra Altindag.
17. Mostovi Prijateljstva su bili domaćini delegaciji privrednika iz Republike Turske (Izmir,Aliyaga), na čelu sa počasnim konzulom Bih u Izmiru Kemal Baysakom.

MAJ

18. Mostovi Prijateljstva potpisali memorandum o saradnji sa ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK ( potpisnik ispred ministarstva-ministar Mensur Sinanović).
19. Susret i sastanak u Sarajevu sa predstavnicima humanitarne nevladine organizacije iz Republike Turske Care Dernegi i razgovori o budućoj zajedničkoj saradnji.
20. Realizovana posjeta povratnicima u općini Kotor Varoš (organizovan kulturno-umjetnički program).

JUNI

21. Mostovi Prijateljstva su bili domaćini delegaciji Grada Splita na čelu sa gradonačelnikom Ivo Baldasarom i njegovim saradnicima.
22. Posjeta povratničkom naselju Šeher gdje smo organizovali ramazanski program za povratnike povodom odabrane noći Lejletl-Bedr.
23. Posjeta nani Fati Orlović-simbolu povratka u BiH.
24. Organizovan iftar u mjesecu Ramazanu za 200 osoba u naselju Nemila kod Zenice.
25. Organizovali smo iftar za 100 osoba u općini Maglaj (Gradska džamija).
26. Mostovi Prijateljstva su organizovali iftar za 100 osoba-za povratnike u Rogatici ( Gradska džamija).
27. Organizovali smo iftar u Službi Hitne pomoći Zenica za zaposlenike ( medincinske tehničare i doktore).

JULI

28. Mostovi Prijateljstva su organizovali iftar u Potočarima-Srebrenica za 200 osoba-za povratnike iz okolnih naselja.
29. Mostovi Prijateljstva su bili zajedno sa BNV Sandžaka organizatori manifestacije “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici“ u Novom Pazaru.
30. Organizovana izložba fotografija autora Dade Ruvića u Novom Pazar pod nazivom “Preživjeti je moguće samo sječajujući se“.
31. Organizovana promocija knjige u Novom Pazaru, autora Fikreta Hodžića pod nazivom “I ja sam iz Srebrenice“.
32. Mostovi Prijateljstva su bili suorganizator u Novom Pazaru koncerta Srebrenički Inferno zajedno sa BNV i Omladinskim horom iz Zenice.
33. U Novom Pazaru je potpisan memorandum o saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem Sandžaka ( potpisnik ispred BNV je bio predsjednik Sulejman Ugljanin).

34. Delegacija Mostova Prijateljstva je bila gost Grada Splita i pozvana na obilježavanje manifestacije “Sjećanja na genocid u Srebrenici“ u Splitu.
35. Mostovi Prijateljstva su bili suorganizatori protestnog skupa u Sarajevu povodom neuspjelog državnog udara u Republici Turskoj (15 juli), gdje smo svojim prisustvom i porukama podržali legitimno izabrane predstavnike naroda Republike Turske i osudili pokušaj državnog udara u Turskoj.
36. Mostovi Prijateljstva su promovisali knjigu “Recep Tayip Erdogan-Rađanje lidera“, u povratničkom naselju Kotorsko kod Doboja.
37. Delegacija Mostova Prijateljstva zajedno sa partnerskim organizacijama posjetila tursku ambasadu i turskom ambasadoru uručili pismo podrške naslovljeno na Vladu Republike a povodom neuspjelog državnog udara.

AUGUST

38. Mostovi Prijateljstva su bili domaćin delegaciji općine Karšijaka-Izmir.
39. Realizovan projekt sa općinom Karšijaka o obuci folklornih igrača iz Zenice turskom narodnom igrom Zeybek ( dva koreografa iz Karšijake obučavala u Zenici folklorne igrače).
40. Općina Karšijaka donirala Asocijaciji Mostovima Prijateljstva komplete turskih narodnih nošnji sa oko 200 odjevnih predmeta.
41. Realizovana posjeta povratničkom naselju Mahala kod Zvornika (organizova kulturno-umjetnički program).
42. U povratničkom naselju Ahmići realizovana podjela školskog pribora za djecu.

SEPTEMBAR

43. Mostovi Prijateljstva zahvaljujući Crvenom polumjesecu Republike Turske organizovali su podjelu kurbanskog mesa. Ukupno je podijeljeno oko 7.250 kilograma goveđeg mesa u Zenici, Busovači, Kaknju, Kiseljaku, maglaju, Zavidovićima, Tešnju, Ustikolini, Rogatici i Goraždu.
OKTOBAR

Realizovana posjeta povratnicima u općini Foča-naselje Jeleč (organizovan kulturno-umjetnički program).

Zenica;12.01.2017 god.
Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno