Info

Mostovi Prijateljstva posjetili Prnjavor

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica danas ( 14.02-nedjelja), je imala uspješnu posjetu općini Prnjavor, gdje je tokom čitavog dana se družila sa povratnicima, sa djecom na kulturno-umjetničkoj manifestaciji pod nazivom: Podrška održivom povratku u BiH-obnovimo mostove prijateljstva u BiH”.

Glavni imam Medžlisa IZ Prnjavor Fikret Čelenka bio je odličan domaćin zajedno sa svojim saradnicima, kao i aktivom žena Medžlisa IZ Prnjavor, i gdje su se mnogo potrudili da nas veoma lijepo ugoste. Delegacija Mostova Prijateljstva brojala je 47 članova.

Zajedno sa nama su bili i članovi Omladinskog Ansambla iz Tešnja koji su se odlično predstavili sa pjesmama sevdalinkama. Na manifestaciji koju smo zajedno sa domaćinima organizovali u Domu Kulture u Prnjavoru, učešće je uzelo oko 100 osoba ( kulturno umjetnička društva- KUD Mehmed Mujkić iz Kotor Varoši,KUD Hafiz Osman Ćejvan iz Prnjavora, KUD Hakija Tabaković iz Lišnje,KUD Plamen-Pehare iz Zenice, orkestar GUD Filigran-Zenica, mađioničar Arabelo, pjevači Omer Kadrić, Aiša Zaimović, Mujo Aganović, Selma Plančić, Nejra Brka, Nedžad Hasanbašić.

Interes za našu zajedničku manifestaciju je bila veliki, jer je bilo prisutno oko 400 osoba, veliki broj djece, njihovi roditelji i starije osobe. Za 30 djece prvog i drugog razreda osnovne škole su uručeni pokloni u školskom priboru i igračkama. Takođe, zahvaljujući donaciji društveno odgovorne kompanije AS Jelah, počastili smo svu prisutnu djecu slatkišima firme Vispak. Veliku podršku našem projektu “Podrška održivom povratku u BiH-obnovimo mostove prijateljstva u BiH”, kao i dolasku u Prnjavor, dao je načelnik općine Tešanj Suad Huskić kojem je predstavnik Mostova Prijateljstva Jasmin Imamović uručio Plaketu-za nesebičan doprinos i veliku podršku održivom povratku u BiH. Općina Tešanj već nekoliko godina realizuje projekt ,gdje 30 djece iz Podrinja-iz povratničkih porodica, bude gost općine Tešanj, osnovne škole iz Tešnja i porodica u kojima djeca budu smještena sa svojim vršnjacima.

Podršku projektu daje i udruženje Prosvjetitelj. Općina obezbjedi za djecu džeparac i organizuje lijepe sadržaje sa posjetama. Zbog toga, ali i zbog mnogih drugih realizovanih aktivnosti pomoći povratničkim sredinama, općina Tešanj i načelnik Huskić zaslužuju svaku pohvalu. Na manifestaciji je takođe bio i ministar za ekonomske odnose i regionalni razvoj u Vladi RS Zlatan Klokić, predsjednik organizacije BALMED u BiH iz Istanbula, Huseyin Soydan (organizacija koja je partner u realizaciji projekta koji smo pokrenuli, i koja je podržala i organizaciju dolaska u Prnjavor). Danas su nama bili i urednica RTV Zenica Alma Huskić i kamerman Rizah Halilkadić koji su zabilježili današnju posjetu Prnjavoru.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica danas je zajedno sa domaćinima, sa prijateljima iz Tešnja realizovala još jednu lijepu kulturno-umjetničku manifestaciju na kojoj smo se družili sa herojima BiH-povratničkim porodicima, sa djecom kojima smo nadamo se uljepšali dan, i sa kojima smo uspostavili prijateljstva koja će dugo trajati. Mostovi Prijateljstva do sada su realizovali 4 posjete povratničkim naseljima za nepuna dva mjeseca ( Grapska kod Doboja, Kamenica kod Teslića, Jakeš-općina Vukosavlje i danas općina Prnjavor). Već krajem februara planiramo ako Bog da, da nastavimo sa posjetama povratničkim naseljima i da posjetimo jedno veliko povratničko mjesto, gdje ćemo organizovati bogat program za djecu i odrasle. Idemo dalje ako Bog da.

Zenica; 14.02.2016 godine.

Press služba Mostova Prijateljstva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno