Biznis

Moratorij na kredite produžava se za šest mjeseci, grace period moguć za cijelu narednu godinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Moratorij na kredite produžava se za šest mjeseci, grace period moguć za cijelu narednu godinu – Moratorij na otplate kredita najvjerovatnije će biti produžen te će građani i poslovni subjekti koji su pogođeni pandemijom koronavirusa duži vremenski period moći koristiti beneficije drugačijeg tretmana.

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, za Klix.ba kaže kako je napravljen nacrt odluke zajedno s Agencijom za bankarstvo RS-a i da će biti razmatrana na Upravnom odboru agencije 24. augusta u ponedjeljak.

“Predviđeno je produženje moratorija na šest mjeseci te je tako pokriven cijeli period ove godine i šest mjeseci naredne. Još je predviđena mogućnost grace perioda od 12 mjeseci za posebno ugrožene grane privrede”, kazao je za Klix.ba Mahmuzić.

On kaže kako sada dolazi do izražaja pozitivan pristup od početka pandemije kad su mnogi predlagali potpuni moratorij misleći da će pandemija trajati dva ili tri mjeseca.

“Vidite koliko to traje. Zbog činjenice da smo istrajali u svom stavu da se daju olakšice onima koji su pogođeni, mi smo imali nekih 20 posto portfolija koji je tražio određene olakšice. Nekih 55 hiljada klijenata je tražilo moratorij u punom iznosu, što znači da ih skoro 80 posto bez problema može izvršavati svoje obaveze”, kazao je Mahmuzić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno