Info

Model “Jedna knjiga – jedan predmet” olakšao nabavku udžbenika roditeljima u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona od ove školske godine krenulo je s realizacijom projekta “Jedna knjiga – jedan predmet” kojim su olakšali muke roditelja tokom početka školske godine kada je potrebno pronaći odgovarajuće udžbenike za školarce.

Cilj projekta koji je najavljen u junu prošle godine svodio se na olakšavanje nastavnog procesa, nabavku udžbenika, ali i razmjene istih među učenicima.

S obzirom na to da se često do početka školske godine nije znalo po kojem udžbeniku će raditi koji profesor, Ministarstvo obrazovanja ZDK je nakon ankete među učiteljima, nastavnicima i profesorima odlučilo koji udžbenik će se koristiti za koji razred i predmet što je uveliko olakšalo početak školske godine kako učenicima, tako i roditeljima koji su mjesec dana tragali za knjigama koje su potrebne njihovoj djeci.

U razgovoru za Klix.ba ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić je kazao da su mnogi učenici udžbenike nabavljali krajem prvog mjeseca škole zbog čega su imali teškoće u usvajanju gradiva.

“Vidjeli smo sve manjkavosti dotadašnjeg sistema nabavke udžbenika. U jednoj školi različiti nastavnici su koristili različite udžbenike za neki predmet, a da ne govorimo o razlikama na nivou općina i gradova na nivou kantona. Roditelji su imali vrlo tešku poziciju kada prvog dana nastave saznaju koje trebaju udžbenike i tada je nastajala opća trka”, kazao je Kozlić dodavši da je to bila poluhaotična situacija.

Kako bi izbjegli kašnjenje učenika za nabavkom udžbenika, odlučeno je da se ide u ovaj model koji se pokazao uveliko kvalitetnim i efikasnim. Početkom jula ove godine svim školama su dostavljeni spiskovi udžbenika koje trebaju koristiti.

“Budući da postoji prohodnost učenika između općina i gradova na kantonu, a imali smo problem da dijete iz škole u školu mora mijenjati udžbenike, sada toga više nema. S druge strane olakšano je i roditeljima jer djeca koja dolaze, koji su niži razredi, mogu koristiti udžbenike brata ili sestre. Ova odluka je kompatibilna sa strategijom ministarstva da nabavimo besplatne udžbenike za sve razrede osnovnih škola. Do sada smo uradili solidan posao, pored sredstava koje iz budžeta škole dobivaju, imamo i transfer za nabavku udžbenika i mi nabavljamo udžbenike. Godišnje izdvajamo oko 600.000 KM, a plan je da svi učenici u osnovnim školama imaju udžbenike koje ćemo po dotrajalosti obnavljati”, zaključio je Kozlić.

Na kraju je naglasio da su ove odluke donesene u interesu djeteta te da osim toga imaju i pozitivne povratne informacije od roditelja.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno