Kultura

MMS kutak: kreirajte svoj vlastiti film sa nama na filmskoj radionici u nedjelju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

MMS kutak: kreirajte svoj vlastiti film sa nama na filmskoj radionici u nedjelju – U sklopu MMS festivala, u nedjelju u prostorijama „Zvijezde“, pri Gradskom kinu, s početkom od 11h, održat će se filmska radionica.

Jednodnevna radionica koja treba da približi i objasni film koliko je moguće približiti i objasniti nešto za jedan dan. Film nije materija koja se ikada može objasniti ali pojasniti definitivno može.

Nakon kratkog uvoda u istoriju filma, preći ćemo na praktičnu razradu postojećih ideja. Svaki čovjek posjeduje ideju za dobar film iako toga nije svjestan. Mnogi misle da je njihov život filma ali istina je malo drugačija. Određeni dio života je film, samo je potrebno odabrati pravi dio.
Pokušat ćemo kod polaznika radionice osvijestiti postojeću ideju i pokušat ćemo je staviti u realne okvire tako da na kraju ideju gledamo na platnu ili ekranu.

Radionicu će voditi Dženan Medanović (diplomirani dramaturg i autor više dokumentarnih filmova) i Suad Hadžimehanović, mladi filmski autor koji je ove godine imao projekciju svog kratkog filma u okviru SFF. Njih dvojica će pokušati kroz teoriju i praksu pronaći način da polaznici radionice snime kratke radove koji će biti inspirisani petim po redu MMS festivalom i njegovim ovogodišnjim zaštitnim znakom a to je otvorena šaka koja može biti pozdrav, ali isto tako može biti znak da se neko zaustavi. Može označavati broj 5. Može biti sve ono što vi mislite da jeste.

Baš na način propitivanja i razvijanja ideja pokušat ćemo naći priču a priča je nešto bez čega niti jedan film ne postoji.

Pričat ćemo o filmovima i pravit ćemo filmove. Ono što je naš cilj jeste započeti proces razmišljanja o vlastitom filmu. Rim nije napravljen za jedan dan, ali ćemo mi napraviti film jer mi smo ipak MMS i radimo to peti put.

Radionica je namjenjena svima koji misle da u sebi nose film. Godine nikada nisu igrale nikakvu ulogu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno