Zenica

Mladi Zenice održali okrugli sto ”Zenica će (pro)disati”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Želimo (pro)disati čist zrak“ današnja je poruka mladih iz Zenice koji su na okruglom stolu pod nazivom „Zenica će (pro)disati“ razgovarali na temu zagađenja zraka u Zenici, ali i u Bosni i Hercegovini. Na okruglom stolu održanom u hotelu Zenica svoju riječ dala je mag.iur. Lejla Zilić-Čurić,  kao i predsjednik upravnog odbora “Eko Forum Zenica” prof.dr. Samir Lemeš.

Predsjednik upravnog odbora Eko foruma Zenica, prof.dr. Lemeš, naglašava kako ne odustaje od borbe protiv zagađenja zraka:

Ono što sprječava da ne odustanem jeste tipični bosanski ”ters” karakter i to što znam da je sve ono što tražimo moguće i realno. Najteže je pribavit odgovarajuće dokaze koji su utemeljeni na validnoj dokumentaciji. Pa čak kad se obezbijede izvještaji, ekspertize, studije, to se osporava kako bi se zaštitili zagađivači.

Svu odgovornost ne možemo odložiti u ruke nadležnih organa, veliku odgovornost preuzimamo i mi – građani Zenice. Prof. dr. Samir Lemeš ističe kako nije zadovoljan podrškom građana:

Nisam zadovoljan podrškom građana. Cijelih 14 godina koliko traje borba Eko foruma protiv zagađenja bespotrebno trošimo energiju da objasnimo građanima da niko ne želi ugasiti fabriku nego je želimo dovesti u zakonom propisane okvire. Na žalost, mnogi ne razumiju naša nastojanja i misle da se ovim bavimo iz lične koristi.

Učesnica projekta „Mladi za čist zrak“, Vildana Huseinspahić,  koja je ujedno i prisustvovala okruglom stolu, kao krajnju poruku poručuje da mi mladi ne smijemo biti pasivni povodom problema zagađenja zraka:

Moramo djelovati aktivno. Promjena definitivno kreće od nas samih. Pasivnost u ovakvim uslovima nikom neće pomoći. Moramo biti svjesni da ukoliko djelujemo pasivno, to znači da sjedimo i čekamo posljedice zagađenja koje će se desiti za 30 godina. Zašto to ne bi bar djelomično spriječili?

Okrugli sto aktivnost je projekta „Mladi za čist zrak“ kojeg realizuje Centar za ekologiju i energiju u saradnji sa UNICEF-om.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno