Zenica

Mladi SDA Zenice očistili spomenik civilnim žrtvama rata

Mladi SDA Zenice očistili spomenik civilnim žrtvama rata – Aktivisti AM SDA Zenica povodom obilježavanja masakra u Zenici, počinjenog od strane HVO-a 19. 04. 1993. godine, u znak sjećanja očistili su spomenik civilnih žrtava rata.  Ovim činom AM SDA Zenica želi da oda počast i potakne prvenstveno mlade, a i ostale, da ne zaborave zločine koji su nam se desili.

Podsjećamo-
Masakr civila u Zenici se dogodio 19. aprila 1993. oko podneva, kada je od granata ispaljenih na centar Zenice sa položaja HVO-a, pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od Zenice poginulo i ranjeno više civila u trenutku velike gužve. U to doba dana odvijala se velika trgovačka aktivnost u samom centru grada, a u geografskoj zoni koja je bila granatirana nalazilo se oko dvije do tri hiljade ljudi. Tačan broj granata ispaljenih na centar Zenice ostao je neutvrđen, iako se pominje brojka od devet granata ispaljenih iz haubice. Za ovo je pred haškim sudom bio optužen general HVO-a Tihomir Blaškić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem