Zenica

Mladi, priključite se projektu BHRI

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mladi, priključite se projektu BHRI  – Radikalizam je jedan od izazova današnjice i problem sa kojim se susreću sve zemlje svijeta, pa tako i Bosna i Hercegovina. Veliku ulogu u prevenciji i suzbijanju ekstremizma i radikalizma imaju mladi iz lokalne zajednice. Radikalni narativi su i dalje u velikoj mjeri  prisutni i u Zenici.

Mladi još uvijek svoju svijest grade na ustaljenim temeljima dopuštajući drugima da ih oblikuju, i to iz razloga što još uvijek nemaju mogućnost da se pozitivno uključuje u svoju zajednicu.

BHRI  je projekat koji radi na osnaživanju mladih  i povećanju njihovog angažmana u rješavanju problema i pitanja koja se tiču Zenice i njihovih zajednica, sa ciljem suzbijanja i prevencije nasilnog ekstremizma.

Putem podrške „Naše djece“ i medijske platforme RadiYa Active, BHRI će obučiti novinare u zajednici, uspostaviti debatne klubove i izgraditi društvene medijske kapacitete. Direktni korisnici ove aktivnosti  biće najmanje 36 mladih iz ciljanih ruralnih područja i centra Zenice. Tokom implementacije projekta formirat će se  četiri  debatna kluba i četiri radio redakcije na sljedećim lokacijama: Perin Han, Gradišće, Orahovica i centar Zenice( Mokušnice, Blatuša i Babina Rijeka). Iz svake zajednice će biti uključeno po 9 mladih i to po 6 za debatni klub „Agora“ i 3 za kreiranje sadržaja za radio. Ove  aktivnosti  će dovesti do podsticanja mladih ljudi da daju svoja zapažanja o njihovom okruženju i da pozitivno utječu na društvene procese u svojoj zajednici.

Kako bi učesnici dobili upute, te stekli određene vještine za  djelovanje u lokalnim zajednicama, biti će organizovan trodnevni trening na kojem će mladi dobiti osnovnu obuku iz polja medijskog djelovanja i debate, odnosno kulture dijaloga.

Nakon toga, predviđeno je da  formirani timovi održavaju sastanke i sprovode aktivnosti na sedmičnom nivou kako bi poboljšali komunikacijske vještine, iznijeli stavove o temama od važnosti za za njih i njihove zajednice, te kreirali sadržaj koji će biti podijeljen na platforme RadiYa Active.

U završnoj fazi, predviđeno je da svaki debatni klub organizuje debatu u svojim lokalnim zajednicama, nakon čega će biti organizovano i gradsko debatno takmičenje. Pored debatnog takmičenja, mladi će imati priliku da debatuju i sa članovima Gradskog vijeća našeg grada.

Ukoliko i ti dolaziš iz jedne od navedenih zajednica, te želiš da upoznaš nešto novo i uključiš se u aktivnosti projekta; vodiš radio emsije, pišeš članke ili diskutuješ o važnim temama, prijaviti se možeš na mail adresu: [email protected].

Ovaj put, sve to možeš i u svojoj lokalnoj zajednici, ali ovaj put imaš više mogućnosti i na tebi je da ih iskoristiš. Biraj radiYo prije radikalizma.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno